Hyvät ja huonot uutiset

Joulun sanansaattajan tehtävänä on ollut ensimmäisestä joulusta alkaen ilmoittaa ilosanoma, suuri ilo koko kansalle. Iloisia uutisia kansa varmasti jo kaipaakin, sillä sen verran synkkä ja huolestuttava on ollut menneen vuoden uutisvirta.

Jouluevankeliumissa oltiin liikkeellä koko valtakunnan verotusta koskeneen pakkolain vuoksi. Keisarin käsky tuskin ilahdutti silloisia alamaisia.

Iloisia uutisia oman maamme taloudestakaan ei tunnu kuuluvan. Työttömyysaste on ollut Keski-Suomessa ajoittain suurinta maakuntien joukossa. Kaikille ei löydy sijaa hyvinvointivaltion majataloissa.

Verotulojen kertymien niukkuus on koetellut kuntien ja myös seurakuntien taloutta. Seurakuntien suuntaan on ollut nähtävissä valon pilkahdus siinä, että kirkon jäsenkehitys on vuosien hyvin negatiivisen tilanteen jälkeen kääntynyt huomattavasti paremmaksi.

Liittyjiä on ollut aiempaa enemmän ja eroamisten määrä on alentunut. Hiljattain julkaistussa Kansan arvot -tutkimuksessa kävi ilmi, että kirkko on yksi niistä yhteisöisöistä, joita kohtaan kansalaisten luottamus on merkittävästi kasvanut viime vuoden kuluessa.

Epävarmoina aikoina perinteet ja yhteisöllisyys nousevat arvoonsa. Kirkon kaltaisten perinneyhteisöjenkin on kuitenkin kyettävä tuoreella tavalla osoittautumaan luottamuksen arvoiseksi.

Kirkon tapauksessa tämä tarkoittaa niin uskottavaa ja puhuttelevaa sanomaa kuin omien sanojen mittaista auttamistoimintaa. Ilmeisesti ainakin jälkimmäisessä on kohtuullisen hyvin onnistuttu. Kirkon diakonian merkitys yhteiskunnan palveluja täydentävänä toimintana tunnustetaan laajalti.

Kieltämättä me kirkon sanankäyttäjät olemme aika ajoin hämmennyksissä sen suhteen, kuinka puhua Jumalasta ja muista ikuisista totuuksista tämän päivän kielellä niin, että sitoutuminen hengelliseen yhteisöön ja osallistuminen jumalanpalveluksiin vahvistuisi.

Toisaalta juuri joulun aikaan ilmenevä tavattoman runsaslukuinen hakeutuminen kirkon tilaisuuksiin rohkaisee ajattelemaan, että kirkoista haetaan joulun hyvän tunnelman myötä myös hengellistä koskettavuutta ja tuttua ilosanomaa: ”Teille on syntynyt Vapahtaja!”

Mitä tulee maallisiin muutoksiin, seurakuntienkin kannalta voi pitää iloisena uutisena sitä, että Keski-Suomeen on syntymässä maakunnan identiteettiä tukeva sosiaali- ja terveydenhuollon alue sekä itsehallintoalue.

Kirkon omat isoja rakenteita koskeneet uudistukset seurakuntayhtymistä kariutuivat viime keväänä. Tämän sijaan on nyt ainakin Lapuan hiippakunnassa viritelty yhteistyötä seurakuntien välille. Ensi keväänä tehdään Keski-Suomessa selvitys yhteisten jäsenrekisteripalveluiden luomisesta. Etelä-Pohjanmaan puolella selvitellään puolestaan taloushallinnon yhteistyön mahdollisuuksia.

Yhtenä isona huolenaiheena ja synkkänä uutisena on varmasti kaikilla mielessä Lähi-idässä jatkuva sodankäynti, unohtamatta Ukrainaa ja monia muita konfliktialueita.

Pariisin terrori-isku havahdutti koko Euroopan väkivallan uhkaan. YK:n turvallisuusneuvoston tuore päätös Syyrian rauhanprosessin käynnistämisestä on iloinen uutinen ja edes pieni valonsäde lohduttomaksi käyneelle sotatantereelle. Jouluun kuuluva rukous rauhasta koko maailmaan on erityisen ajankohtainen.

Paljolti Lähi-idän sotien seurauksena on syntynyt mittava pakolaisongelma. Suomeen tänä vuonna tulleiden runsaan 30 000 turvapaikanhakijan myötä olemme kuulleet niin hyviä kuin huolestuttavia uutisia.

Tilanne on ollut viranomaisille ja kaikille muillekin asianomaisille tahoille yllättävä ja vaikeasti hallittava. Ikävät uutiset ovat liittyneet vastaanottokeskusten tuhopolttoyrityksiin ja muihin rasistisiin lieveilmiöihin ja toisaalta myös joidenkin turvapaikan hakijoiden tekemiin vakaviin rikoksiin.

Kaikesta huolimatta olemme kuitenkin kuulleet pakolaistilanteesta ennen muuta positiivisia uutisia. Keski-Suomessakin on upealla tavalla osoitettu valmiutta avun tarjoamiseen. Maakunnassamme on ainakin noin kymmenen kunnan alueella vastaanottokeskuksia.

Eri toimijoiden hyvä yhteistyö ja runsas vapaaehtoistyö on todella iloinen uutinen ja lämpimän kiitoksen aihe. Tämän kaltaista yhteistoimintaa tarvitaan muidenkin inhimillisiä ratkaisuja edellyttävien haasteiden edessä.

Kirjoittaja on Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.