Hyviä ja parempia uutisia

Nelostie on ainoa euroväylämme. Torniosta Oulun ja Jyväskylän kautta Lahden ohitse ja Helsinkiin johtava tie kirjattiin viime joulukuussa EU:n parlamentissa ainoana EU:n ydinväyläverkkoon. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että Nelostietä kehitetään merkittävästi.

Suomi sitoutui päätöksellä siihen, että 2030 mennessä tien pitäisi olla huomattavasti korkeatasoisempi kuin nykyisin. EU saattaa osallistua väylän uudenlaisten älytie-ominaisuuksien rahoittamiseen.

Keski-Suomen kannalta Nelostie on tärkeä. Se kulkee maakunnan halki pohjoisesta etelään. Kun Nelostie on näin maamme tärkein etelästä pohjoiseen johtava tie, se edistää Keski-Suomen kehitystä.

Keski-Suomi on liikkumisen solmupiste. Tänne on keskittynyt logistiikka-alaa paljon jo nykyisin. Rekkaterminaalit ja kuljetusliikkeiden tukipisteet ovat osa tätä toimintaa. Kaupan keskusliikkeiden logistiikkakeskuksille Nelostiellä on myös merkitystä.

Liikenneyhteydet ovat aina vaikuttaneet yhteiskuntien kehitykseen. Aikanaan taajamat syntyivät vesiteiden varteen. Sitten junaradasta tuli tärkeä. Lentokenttien merkitys on ollut viime vuosikymmeninä suuri.

Maantiet ovat käytännössä nostaneet ja laskeneet paikkakuntien kehitysmahdollisuuksia viimeistään 1950-luvulta lähtien.

Jyväskylä on maantieliikenteen solmukohta. Nelostien lisäksi poikkitiet eli Ysitie ja 23-tie menevät tätä kautta. Maakunnan pohjoisosien poikki kulkee Sininen tie meren rannalta Vaasasta itärajalle Joensuuhun.

Nelostie merkitys tulee olemaan Keski-Suomelle suuri. Tie linjaaminen euroväyläksi on ehkä päätös, jonka arvoa emme vielä edes hahmota.

Seuraavassa vaiheessa on tärkeää saada junaratayhteys Helsingin lentokentälle mahdollisimman nopeaksi. Kun Marja-rata valmistuu ja kaukojunat voivat pysähtyä lentoaseman alle, juna nousee uuteen asemaan.

Nyt junaliikenteen ongelmana on hidas Tampereen rata. Sitä pitäisi nopeuttaa mahdollisimman paljon ja aikanaan saada aikaan myös oikorata Lahteen ja Pietariin päin. Askeltahti on kuitenkin selvä. Ensin nopea ratayhteys Tampereen suuntaan ja ohitusrata ohi Tampereen aseman.

Keski-Suomessa tapahtui viime vuonna paljon myönteistä kehitystä. Ne aiheet jäävät helposti ikävien uutisten alle. Talousnäkymäpainotteinen keskustelu synkistää helposti ajattelun.

Siksi olisi hyvä alleviivaten muistaa niitä myönteisiä asioita, joita on tapahtunut ja tapahtuu.

Myös media voisi nykyistä enemmän kiinnittää huomioita elämän hyviin asioihin. Sama koskee meitä Keskisuomalaisessa. Uskon ja toivon, että saamme tänä vuonna lukea vielä paljon hyviä ja sitäkin parempia juttuja elämästä maakunnassamme. Siihen pyrimme.

Vuosi 2014 on alkavan nousun vuosi. Ensi kesä on Keski-Suomessa ja Jyväskylässä varsinainen tapahtumien superkesä. Asuntomessut tuovat heinäkuussa väkeä Jyväskylään.

Myös Jyväskylän kesä, SuomiPOP-festivaali ja MM-ralli keräävät tänne samoihin aikoihin väkeä.

Lisäksi maakunnan kaikki muut vilkkaat tapahtumat luovat omalta osaltaan Keski-Suomen uutta nousua. Edessä on vilkas kesä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.