Hyvien aikomusten kierrätyskeskus

Minulla on ilo näin pääministerin ominaisuudessa toivottaa arvoisat me­dian edustajat tervetulleiksi tänne hyvien aikomusten kierrätyskeskuksen laajennusosan avajaisiin.

Herra pääministeri, miksi tänne kierrätyskeskukseen on tarvittu laajennusosa?

– Hyvä kysymys. Tällä laajennuksella pyritään vastaamaan kierrätystarpeen kausivaihteluihin. Esimerkiksi juuri nyt on hyvien aikeiden kierrätyksessä huippusesonki. Kuten huomaatte, porteista tuodaan koko ajan kuormakaupalla uudenvuodenlupauksia, joista lupausten tekijät ovat jostakin syystä luopuneet.

Millaisia uudenvuodenlupauksia tänne tulee?

– Tilastojen mukaan hyvien aikomusten kierrätyskeskukseen tulee heti aattoillasta alkaen runsaasti tupakointiin ja alkoholinkäyttöön liittyviä uudenvuodenlupauksia. Valitettavasti nämä lupaukset ovat harvoin kierrätyskelpoisia, sillä pääosa niistä on mennyt rikki.

– Tammikuun aikana tänne päätyy erityisen paljon liikunnan aloittamiseen ja terveellisiin elämäntapoihin liittyviä uudenvuodenlupauksia. Pelkästään kuntosalilupauksia varten on pitänyt rakentaa erityinen välivarasto.

Herra pääministeri, osaatteko sanoa, miksi uudenvuodenlupauksista niin suuri osa joutuu kierrätykseen?

– Olettaisin, että kyse on nykyihmisten uusavuttomuudesta. Uudenvuoden­aaton juhlahumussa tulee valittua liian suuri tai vaativa lupaus, jonka pitäminen sitten arjen alkaessa osoittautuukin hankalaksi. Moni yksinkertaisesti hylkää uudenvuodenlupauksensa kuin kesäkissan.

– Kestävän kehityksen kannalta olisi tietenkin järkevää, jos kansalaiset valitsisivat sellaisia uudenvuoden­lupauksia, jotka he voisivat pitää jopa useamman vuoden. Silloin ei tarvittaisi joka vuosi uutta uudenvuodenlupausta – joka sitten kuitenkin päätyy kierrätykseen. Joskus tuntuu jopa siltä, että uudenvuodenlupauksia ei ole tarkoitettukaan pidettäväksi, vaan niitä hankitaan ohimenevään viihdekäyttöön.

Herra pääministeri, mikä on tuo iso jätekontti tuolla takana? Tuo, josta nousee tuollainen ummehtunut haju.

– Jaa, se vai... Tuo kontti täyttyi heti viime huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen. Siinä on hylättyjä vaalilupauksia. Materiaali on vastenmielisestä ulkoasustaan huolimatta ihan kierrätyskelpoista. Se otetaan taas käyttöön viimeistään vuoden 2019 keväällä.

Entäpä mitä sisältää tuolla taaimpana oleva suuri kontti? Se, johon koko ajan viedään lisää tavaraa.

– Mitähän konttia toimittaja mahtaa tarkoittaa?

– Tuota, jonka kyljessä lukee ison punaisin kirjaimin: ”Vaara, ei saa avata. Viedään Riihimäen ongelmajätelaitokselle.”

– No, se nyt on vain sellainen valtioneuvoston omaan käyttöön tarkoitettu pieni, harmiton roskalava.

Ei se kovin pieneltä ja harmittomalta näytä... Mitä sinne kerätään?

– No, jos toimittajan nyt on välttämättä saatava tietää, niin tuohon jätekonttiin kärrätään kaikki hallituksen tämän vaalikauden aikana perumat päätökset.

Kolumnisti on toimittaja ja käsikirjoittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.