Hyypiä loisti Liverpoolin puolustuksessa kun mahdollisuus tarjoutui

Kaikki Englannin Valioliigaa seuraavat epäilemättä huomasivat, kuinka hyvää Liverpoolin lauantainen voitto Manchester Unitedista teki liigan jännittävyydelle.

Ei siitä siis enempää, sen sijaan on pakko nostaa esille asia, joka näyttää Suomessa jääneen hämmästyttävän vähälle huomiolle. Sami Hyypiä nimittäin pelasi aivan loistavan ottelun Liverpoolin puolustuksen johtohahmona.

Peli oli Samille kova testi ja paineet olivat takuulla sen mukaiset. Epäonnistuminen lauantaina olisi mahdollisesti tarkoittanut, että matsi olisi jäänyt Hyypiän viimeiseksi suureksi otteluksi Liverpoolin paidassa.

Ja Big Sammy teki sen suurimman jutun, jonka toppari voi tehdä - pelasi täysin virheettömästi.

Asiantuntijoiden hehkutus oli sen mukaista. BBC:n legendaarisen Match of the Day -ohjelman kommentaattori ja entinen Liverpoolin suurpelaaja Alan Hansen oli suorastaan liikuttunut.

"Hän [Hyypiä] on loistava ammattilainen, joka johtaa esimerkillä eikä petä koskaan. Unitedia vastaan hän pääsi esittelemään loistavaa vasemman jalan kosketustaan, se oli sensaatiomaista."

Miltei vastaavia kehuja satoi myös sanomalehdissä, vaikka Fernando Torres ja Steven Gerrard suurimmat otsikot toki repivätkin. Hyypiän suoritus kuitenkin huomattiin kautta linjan.

Valitettavasti, tai Liverpoolin kannalta ehkä onnellisesti, ei manageri Rafa Benitez tee valintojaan mediakommentaattorien kehujen tai haukkujen pohjalta. Pelkään pahoin, että Samille on jatkossakin tarjolla vain vara- ja rotaatiomiehen rooli.

Benitez ei tyylikkäänä managerina julkisesti kommentoi pelaajiensa heikkouksia. Jos kommentoisi, niin hän sanoisi, että Hyypiä alkaa olla äärimmäisen huipputason mittarilla auttamattoman hidas.

Sami paikkaa hitauttaan loistavalla sijoittumisella ja peliälyllä. Liverpoolin on voikkaalaisen kentällä ollessa kuitenkin pelattava normaalia alempana makaavalla puolustuslinjalla.

Tämä taas johtaa siihen, että keskikentän kautta hyökkäyksiin lähteminen vaikeutuu, ja Liverpool päätyy avaamaan pitkällä roiskaisulla useammin kuin ilman Hyypiää. Modernissa jalkapalloilussa voi yhden pelaajan yksi heikompi osa-alue vaikuttaa koko joukkueen pelaamiseen.

Silti nopeuskaan ei topparia auta, jos tulee sellaisia virheitä kuin ManU:n Nemanja Vidicille lauantaina. Paljon hitaampi Hyypiä olisi Vidicin paikalla klaarannut kevyesti tilanteen, jossa Torres karkasi maalintekoon.

Sarjaa yhä tukevasti johtavalla ManU:lla on vielä varaa virheisiinkin, Liverpoolilla taas ei. Olisiko mahdollista, että Benitez luottaisi vanhaan sotaratsuun Hyypiään liigakauden ratkaisuotteluissa? Jos leikitään valmentajaa, niin itse tekisin juuri niin.

Muuten. Jalkapallossa yhden epäonni on usein toisen onnenpotku. Hyypiä pääsi lauantaina pelaamaan vain, koska Alavaro Arbeloa loukkaantui alkuverryttelyssä. Samille avautui mahdollisuus loistaa, ja hän käytti sen upeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.