Ihmiskokeita nykynuorisolla

Ikä ei ole vain numero, vaan elämänkokemusta, erilaisia muita kokemuksia ja kerääntynyttä tietoa. Omalle iälle ei mitään voi, eikä muunikäisten ihmisten ajatuksia ole mahdollista lukea. Pohdin tätä usein elokuva- ja tv-kriitikon työssä.

Viimeksi näin kävi, kun Fox esitti äskettäin Star Wars -elokuvat. Ikäisilleni ne ovat sukupolvikysymys, mutta mitä mahtavat nykynuoret sarjasta ajatella? Kenties Star Wars on heille vain viihdebrändi muiden joukossa. Kuten se toki pohjimmiltaan onkin.

Haluaisin tehdä joukolla nuoria ihmiskokeita näyttämälle heille seuraavat teokset:

– 1980-luvun Uuno Turhapuro -komedia. Onko se nuorisosta hauska, vai onko huumori pelkästään noloa ja kökköä?

Sean Conneryn tähdittämä 007-seikkailu. Vieläkö toimii, vai näkyykö elokuvan ikä haittaavasti?

Charles Chaplinin pitkä mykkäelokuvaklassikko, vaikkapa Kultakuume. Malttaako nuoriso katsoa alusta loppuun älykännykkää näpräämättä? Itkettääkö, naurattaako?

Johnny Weissmuller Tarzanina. Kuinka pitkään menee ennen kuin nuori katsoja kommentoi ilmiselvää rasismia? Meille ei moinen tullut aikoinaan mieleenkään.

– Pari jaksoa sketsisarjasta Velipuolikuu. Sarja nähtiin ensimmäistä kertaa 32 vuotta sitten. Naurattaako huumori nykyistä 17-vuotiasta, vai onko se kenties vain outoa tuubaa?

– Joku vanha kauhuklassikko, vaikkapa Dracula (1931). En usko nykynuoren näkemäänsä pelkäävän. Mutta onko elokuva hänestä kenties tahattoman koominen tai vain yhdentekevä?

King Kong (1933). Tietokonetehosteiden aikakausi alkoi vuonna 1993 Jurassic Parkin jättimenestyksellä. Mitä reaktioita nukkeanimaationa toteutettu jättigorilla aiheuttaa nykynuoressa? Pilaako se kenties koko elokuvan?

Marilyn Monroe -klassikko, vaikkapa Kesäleski. Onko Marilyn nykynuoresta kaunis ja seksikäs, vai kuntosalitreenin ja laihdutuskuurin tarpeessa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.