Ihmisten kokoiset palvelut

Jyväskyläläiset ovat vuosikaudet taistelleet lähikirjastojen puolesta. Kypärämäen-Köhniön asukasyhdistys ei tyytynyt tavanomaisiin adresseihin ja mielenosoituksiin vaan neuvotteli kaupungin kanssa tiettävästi koko maassa ainutlaatuisen vapaaehtoistyön sopimuksen.

Asukasyhdistyksen organisoimat 16 vapaaehtoista pitävät kirjastoa auki kahtena iltana viikossa. Vapaaehtoisiin ”kirjastotäteihin” kuuluu eläkeläisiä, jotka saavat näin virkistystä vapaa-aikaansa. Mukana on myös kotiäitejä, joille ”työvuoro” kirjastossa tuo mukavaa vaihtelua arkeen.

Kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuismalle täysi tunnustus siitä, että hän on lähtenyt luomaan uutta palvelumallia yhdessä asukasyhdistysten kanssa. Mikäli toukokuun loppuun saakka sovittu kokeilu sujuu hyvin, vapaaehtoisten valvomia kirjastoiltoja saattaa tulla muihinkin kaupunginosiin.

Palokan kirjastoon on tulossa aivan päinvastainen ratkaisu aukioloaikojen laajentamiseksi. Asiakkaille annetaan omia kulkuavaimia, joilla pääsee ainakin kameroiden valvomaan lehtienlukusaliin.

Kaikki kunnia tekniikalle, mutta kirjastotädit kuulostavat kyllä sympaattisemmalta ratkaisulta.

Tikkakoskelaisten jopa YouTube-videon voimin käymä taistelu oman uimahallin puolesta näyttää päättyvän tappiotunnelmiin. Apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto esittää keskiviikkona kokoontuvalle kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle, että uimahalli suljetaan heinäkuun alusta alkaen.

Ei voi kiistää, etteikö koko Tikkakosken monitoimitalo uimahalleineen ole peruskorjauksen tarpeessa. Hankesuunnitelmassa on esitetty kaksi vaihtoehtoa, joista halvempikin maksaa yli neljä miljoonaa.

Kaupunginvaltuuston päätöksen velvoittamana virkamiehet ovat etsineet uimahallin ylläpitoon yhteistyökumppania, mutta edes puolustusvoimista ei sellaista löytynyt. On ymmärrettävää mutta surullista, että kaupungilla ei ole rahaa mittaviin remonttikuluihin.

Voitaisiinko uimahallille antaa edes jatkoaikaa? Vaikka se ei ole mikään kaupungin imagon kohottaja 17 metrin altaineen ja nuhjuisine kaakeleineen, se on monille tikkakoskelaisille liikuntapaikoista parhain.

Pienuudessa on etunsa. Kun 1990-luvulla halusin hemmotella kolmea alle kouluikäistä uimahalliretkellä, valitsin mieluiten Tikkakosken nimenomaan hallin kompaktin koon takia.

Liikuntapaikkojen läheisyydellä on tutkitusti yhteys siihen, kuinka paljon ihmiset harrastavat liikuntaa. Tämä puolestaan vaikuttaa kansanterveyteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimukset todistavat, että hyvällä yhdyskuntasuunnittelulla voi kannustaa ihmisiä terveellisiin elämäntapoihin.

Lapsiperheiden lisäksi Tikkakosken uimahallin sulkeutumista suree suuri eläkeläisten joukko, joka on hoitanut vuosikaudet vesijumpalla terveyttään.

Pienkirjastojen ja lähiliikuntapaikkojen puolesta kannattaa taistella, sillä ne luovat hyvinvointia monin tavoin muun muassa yhteisöllisyyttä vahvistamalla. Sitä paitsi onhan se ekologistakin, kun ei tarvitse matkustaa kymmeniä kilometriä päästäkseen vaikkapa uimahalliin tai kirjastoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.