Iker, Amy ja korpit

Kolmetoista kautta maalivahti Iker Casillas oli Real Madridille ja sen kannattajille Saint Iker, pyhä. Hänestä ei ollut soveliasta lausua pahaa sanaa.

Tuli neljästoista kausi ja pyhimyksen penkitti itse itseään vähintäänkin jeesuksena pitävä Jose Mourinho. Tuli viidestoista kausi ja taikansa kadottaneelle Casillasille vihellettiin Santiago Bernabeulla sekä Brasilian MM-viheriöllä.

Kuudentenatoista kautena Madridissa nauroivat jo uudet pyhimykset.

Sen kauden päätteeksi, tämän kesän alussa, Casillas vollasi Realin pukukopissa. Hän oli juuri ilmoittanut siirtyvänsä portugalilaiseen FC Portoon. Saint Iker oli saanut potkut Los Blancosista.

Tuli vain mieleen.

Urheilu- ja viihdeteollisuus on ollut aina raadollista. Onko se tätä nykyä vieläkin raadollisempaa? En tiedä.

Joka tapauksessa mediat, somet ja katsomoiden lehterit puhkutaan täyteen sanoja sankareista, pyhimyksistä ja ikoneista. Heitä ylistetään naiivisti. Tämän suuruudenhullun mirhamilla voitelun voisi vielä lapsekkaana rituaalina niellä, mutta toinen äärilaita alkaa tökkiä.

Tuntuu, että ihmisille on ilo pyhittää idolinsa.

Ja vielä suurempi ilo nujertaa heidät.

Dokumentti singer-songwriter Amy Winehousesta on kalsea. Sotkettuaan oman elämänsä päihteisiin ja epätoivoon, hieman yli kaksikymppisestä lahjakkuudesta tuli kaikille hyötyä hakeville karvajaloille – jopa omalle isälleen – vapaata riistaa.

Eri tahot kilpailivat siitä, kuka onnistuu rakentamaan töhnäisimmän jutun Winehousesta. Kyyläävistä kameroista laulajatar ei päässyt enää koskaan eroon.

Joku voi älähtää, kaiketi syystäkin, että Amy-tyttösen olisi ollut hyvä kantaa itsestään parempaa huolta, ja että saihan supertähti julkisuutensa kautta muhkeat ansiot.

En tiedä tästäkään. Mitä mieltä on miljoonilla, kun elämä päättyy 27-vuotiaana?

Casillas on kaiketi voinut hyvin sen jälkeen kun sai lähtöitkunsa itketyksi.

Hän on 34-vuotias, rikas kuin kroisos. Kainalossa kuiskii maailman seksikkäimmäksi urheilutoimittajaksi arvioitu Sara Carbonero, on lapsi ja on vieläkin kelvolliset taidot estää reaktiotorjunnoilla pallon eteneminen maaliin.

Mitä minä siis Ikerin takia kyynelehtimään?

En kyynelehdikään. Entinen pyhimys, joka on riisuttu tavanomaisuuteen vain jotenkin peilaa näitä melskeitä. Arvioimme julki-ihmisemme statuksen ja hetkellisen kohina-arvon mukaan.

Odotamme jo sunnuntaita. Pekingissä selviää, onko Us ain Bolt yhä ylistettävä salama vai entinen suuruus, jonka suuruuden voi pikkupilkalla kyseenalaistaa. Kumpikin vaihtoehto on viihdyttävä.

He ovat – Iker, Amy, Usain ja muut – meille korpeille leluja.

Pyhimys tai paskiainen, väliäkös tuolla.

Espanjan liiga alkaa taas huomenna. Pitkästä aikaa ilman Iker Casillasia.

Mutta ei hätää. Real Madridin surmanajotivoli pyörii yhä täysillä, ihan pelkästään maalivahtikarusellinsa osalta.

Seurassa on jo nyt kaksi loistavaa sopimusmaalivahtia: Keylor Navas ja Kiko Casilla. Sekös Madridille riittäisi? Seura haluaa myös ManUsta maailman toiseksi parhaaksi arvioidun David de Gean. Ja heti.

Ehkä oli hyvä, että pääsit Portoon karkuun, Saint Iker.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.