(Ilma)Piiriongelma

Kyse on ilmapiiriongelmasta, totesi Jämsän kaupunginvaltuutettu. Kemiat eivät ole kohdanneet Jämsän ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin välillä. Kuhmoinenkaan ei tunnu tyytyväiseltä. Pirkanmaa saa nyt pisteet "mukavan samanhenkisyydestä ja kehittämishalukkuudesta". Ruoho vihertää upeasti aidan toisella puolen.

Asetelma on kuitenkin kuin suoraan lastensadusta. Iso Paha Susi (Keski-Suomen sairaanhoitopiiri) ajaa pikkupossut (Jämsä ja Kuhmoinen) mökkeihinsä. Pikku Hukka (Pirkanmaan sairaanhoitopiiri) tulee ja pelastaa.

Ilmapiiriongelma tai ei, on asia vakava. Niin vakava, että siirto vie euroja Keski-Suomen sairaanhoitopiiriltä - ellei kyseinen sairaanhoitopiiri keksi jostain itselleen lisäjäseniä.

Päällä on kuumaakin kuumempi sairaalarakennuksen uudistaminen, joka tiettävästi ei ole nykyisenkään Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kokoonpanolla huokea. Kun oma koira lopulta puree, se puree lujaa.

ILMAPIIRIONGELMA pompahtaa sieltä ja täältä. Ongelmat ilmapiirissä on aina syytä ottaa vakavasti. Onhan pelissä eurojakin, vaikka ilmapiiriä ei rahalla mitatakaan. Kummankin osapuolen johtotähdet vakuuttelevat kaiken olevan hyvin ja suhteet kunnossa, mutta ympärillä kuohuu silti. Miksi? Onko kyse puhtaasta politikoinnista vai onko ilmapiiri oikeasti saastunut?

Jos (toim. huom. painoarvo sanalla JOS) on saastunut, niin miksi siihen ei puututa? Vai onko jo puututtu? Sapettavatko asiat yhä? Painetaanko tämä sillä kuuluisalla villaisella ja todetaan kliseinen erolausahdus: "Älä ota tätä henkilökohtaisesti, mutta me olemme vain niin erilaisia". Ympärillä vellova huhumylly ja oletusten pankki ovat yhä valtavia - eivätkä missään nimessä Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä myötäileviä.

ASIAN NOPEA käsitteleminen ei ole ollut valtuutettujen mieleen. Ehkä ei Keski-Suomen sairaanhoitopiirikään ole vielä ehtinyt reagoida riittävän ripeästi. Selvää on, että "omien" eli Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuuleminen asiassa jo alkumetreillä olisi ollut ensisijaisen tärkeää jo siitäkin syystä, ettei ilmapiiriongelma olisi paisunut näin suureksi. Kenen tehtävä olisi ollut toimia kutsujana? Se ei ole oleellista! Yhteistyön tulisi toimia ilman osoittelua.

Oletetusta ilmapiiriongelmasta muodostui piiriongelma. Jätetäänkö nyt ilmapiiri ongelmineen Keski-Suomen piiriin? Olisiko asiaa kannattanut alunperin lähteä rakentamaan toisin? Säikähdettiinkö uuden keskussairaalan kustannuslukuja? Vai karkottiko Kuopion suuntaan kallistuminen? Kannattaako Pirkanmaa todella? Kysymykset eivät lopu. Vastauksia on monia, riippuu keneltä kysyy.

Mutta tärkein kysymys kuitenkin mielestäni kuuluu jokaiseen suuntaan: Miksi Jämsä Jokilaakson sairaaloineen ei olisi kehittämisen arvoinen?

Kirjoittaja on Jämsän aluetoimituksen vt. toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.