Ilmastopäästöt ovat taikasana

Kun Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore kymmenkunta vuotta sitten puhui ilmastopäästöistä, hän oli politiikassa aikaansa edellä. Nyt ilmastopäästöistä puhuvat kaikki.

Lähipäivinä Kööpenhaminassa yritetään päättää maailmanlaajuisesti hiilidioksidipäästöjen tulevista leikkauksista. EU on sitoutunut koviin vähennyksiin. Barak Obaman Yhdysvallat on valmis noin viidenneksen leikkauksiin.

Päästöleikkaukset koetaan välttämättömiksi. Jos ihmiskunta ei pysty vähentämään hiilidioksidipäästöjä, ilmaston muutos tuhoaa maailmanlaajuisesti elämämme edellytyksiä.

Tai ainakin näin uskotaan. Hiilidioksidipäästöistä eli ilmastopäästöistä on tullut länsimainen yksi totuus. Muiden saastuttavien tai maapalloa tuhoavien asioiden merkitys jää sivuun.

Tilanne on samanlainen kuin oli pienessä mitassa Suomessa parikymmentä vuotta sitten. Silloin autoihin tuotiin katalysaattoreita, jota poistivat haitallisia hiilivetyjä ja typen oksideja. Se koettiin vihreäksi askeleeksi autoilussa. Tuolloin ei puhuttu hiilidioksidipäästöistä.

Nyt taas ei puhuta esimerkiksi dieselmoottoreiden pienhiukkaspäästöistä, jotka ovat ihmisen elimistölle pahaksi.

KAIKKEA SELITETÄÄN ilmastopäästöillä. Sanomalehdissä, televisiossa ja radiossa on joka päivä juttuja, joissa mitä erilaisimpia ongelmia selitetään ilmastopäästöillä.

Länsimaat tekevät ilmastokysymyksestä politiikkansa johtavaa aatetta. Mennyttä ovat suuret aatteet kommunismista sosialismiin ja kapitalismista liberalismiin.

Toivottavasti ideologinen ilmastokysymys perustuu kestävään tietoon eikä osoittaudu muutaman vuosikymmenen kuluttua vääräksi harhakuvaksi.

KEHITTYVÄSSÄ MAAILMASSA ajattelu kulkee toiseen suuntaan. Esimerkiksi Intiassa ja Kiinassa ei ilmastopäästöjen alentamista ajatella.

Ne ovat rajusti kasvavia talouksia ja pitävät oikeutenaan kasvaa. Kasvu lisää päästöjä. Intia ja Kiina eivät halua kilpailuetunsa murenevan päästöjen vähennyksiin.

Tämä tuli selväksi, kun Intia, Kiina ja kehittyvät maat tapasivat. Kiina on valmis vain hidastamaan päästöjensä kasvua ilman sitoutumista lukuihin. Intian pääneuvottelija puolestaan sanoi eteläintialaisessa Deccan Chroniclessa maanantaina, että Intia ei leikkaa päästäjään.

Kun näin tekevät 1,1 ja 1,3 miljardin asukkaan maat, päästöt eivät vähene maailmasta.

Esimerkiksi Intia on vasta teollisen kehityksensä alussa. Maassa on maailman suurin Yhdysvaltain ulkopuolinen Microsoftin kehityskeskus ja maan yritykset kasvavat kovaa.

Sijoittajatkin ovat sen huomanneet. Intialaisten yritysten kasvuodotuksia kuvaavat PE-luvut ovat The Hindu -lehden (30.11.) mukaan amerikkalaisiin yrityksiin nähden kaksin tai kolmikertaisia. Esimerkiksi Hindustanin Unileverin PE-luku on 25, kun amerikkalaisen Coca-Colan on alle 15. Intian Infosys nuijii IBM:n ja BHEL puolestaan Caterpillarin.

Kasvu on Aasiassa. Sitä ei edes lännen ilmastoherätys jarruta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.