Ilona Rauhala on symppis terapeutti

Ihmisten sekä etenkin lasten ja nuorten mielten sairaudet ovat lisääntyneet. Auttajiksi ovat rientäneet innolla ja toki ehkä myös hyvällä tarkoituksella tehdyt tv-ohjelmat.

Kuitenkaan päähäni ei mahdu joidenkin ulkomaisten ohjelmien teennäisyys. Ne voisi asettaa myös kaupallisuus-määritteen alle. Pahimpana esimerkkinä on sarja Dr. Phil, jossa psykologi, kouluttaja, konsultti ja menestyskirjojen kirjoittaja Phil McGraw mukamas hyödyntää yli 25 vuoden työkokemustaan.

Kun hän latelee "hauki on kala" -tyyppisiä mielipiteitä, vaihdan kanavaa. Kerran McGraw valisti masentunutta neronleimauksellaan: sinun täytyy innostua elämästä. Huhhuh! Tällaiset "no shit" -ohjeet ovat kamalia.

Miksi mennä merta edemmäs kalaan? Eli: vaikka Oprah-ohjelman emäntää, Oprah Winfreytä onkin arvostettu useilla Emmy-palkinnoilla, viihdyn mieluimmin kotimaisen Ilona Rauhala -sarjan puolituntisten parissa.

Kenelläpä ei olisi pyrkimyksiä, hankkeita, toiveita tai tavoitteita, jotka voivat näyttäytyä enemmän ongelmina kuin innostavina projekteina. Ohjelman mitä miellyttävin ankkuri Ilona Rauhala, psykologi ja henkilökohtainen valmentaja, antaa vierailleen neuvoja sekä tarjoaa näkökulmia siihen, miten vaikeuksia työstetään.

Rauhala on perehtynyt muun muassa ns. voimavarakeskeiseen ajatteluun, työnohjaukseen ja valmentamiseen. Hän on työskennellyt erilaisten organisaatioiden ja ihmisten kanssa, ja auttanut heitä onnistumaan haastavissa tilanteissa sekä löytämään päämääränsä.

Aiheina ovat jatkuva riitely, kommunikaatio-ongelmat, mustasukkaisuus, pettämisestä toipuminen, luottamuksen puute, yhteisen suunnan löytäminen ynnä muuta.

Myös eroaminen, uusperheen arki, kotitöiden jakaminen, rahan käytön ongelmat, pienten lasten vanhempina jaksaminen, vanhempien ja lasten näkemyserot, haastava appi- tai anoppisuhde voivat ovat teemoina. Siis - ennen kaikkea empaattisesti ja asiallisesti.

Mitähän muinaiset "sielutieteilijät" Sigmund Freud tai Carl Gustav Jung sanoisivat Ilona Rauhalan harjoittamasta terapiasta? Tuskinpa he olisivat myötämielisiä. Toisin kuin minä, joka pidän ohjelmia ja niiden antia tosi sympaattisina.

Tänään Rauhalan seurassa on vaikean eron viisi vuotta sitten kokenut Taina. Nykyään hän on sujut eron ja exänsä kanssa, paitsi että Tainalla on pärjäämistä itsensä ja lapsiensa kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.