Isku joka ei yllättänyt

Saksalainen siviiliväestö joutui maanantaina ensimmäistä kertaa historiassaan laajamittaisen ääri-islamilaisen terrori-iskun kohteeksi omalla maaperällään. Verilöyly voi vaikuttaa Saksan suuntaan, joka määritellään ensi syyskuun liittopäivävaaleissa.

Isku ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Islamiin ja pakolaisten asemaan liittyvä kiistely on hallinnut Saksan politiikkaa viime vuoden pakolaiskriisistä lähtien.

Keskustelun viimeisin käänne nähtiin joulukuun alussa, kun liittokansleri Angela Merkel ilmoitti kääntyneensä muslimien huivikiellon kannattajaksi. Merkelin mukaan kasvot peittävät huivit voitaisiin kieltää ”kaikkialla missä se vain on laillisesti mahdollista”.

Tämä oli looginen peliliike Merkeliltä, jonka johtama CDU on joutunut selvästi puolustusasemiin. Maahanmuuttokriittisyydestä on tullut tärkein vaaliase paitsi AfD:lle myös CDU:n sisarpuolueelle CSU:lle ja jopa liberaalille FDP:lle.

CSU:ta edustava Baijerin valtiovarainministeri Markus Söder varoitti viime viikolla, että Saksa ”on menettämässä omien katujensa hallinnan”, jos pakolaisten laajamittaisia karkotuksia ei pian aloiteta.

– Jos kansalaisillasi ei ole uskallusta vierailla tietyillä asuinalueilla, silloin valtio on menettänyt auktoriteettinsa, ministeri tykitti.

Söderin uskotaan viitanneen lausunnollaan muun muassa Maria Ladenburgerin tapaukseen. 19-vuotias lääketieteen opiskelija joutui lokakuussa afgaanipakolaisen hyökkäyksen kohteeksi, kun hän oli pyöräilemässä kotiinsa opiskelijoiden illanvietosta kotikaupungissaan Freiburgissa.

Lenkkeilijä löysi seuraavana aamuna Ladenburgerin ruumiin joen penkasta. Tyttö oli raiskattu ja sitten hukutettu.

17-vuotias afgaanimies tunnusti hirmuteon pari viikkoa sitten. Tunnustukselle ei ollut paljon vaihtoehtoja, sillä dna-testin tulos oli selvä. Maria Ladenburgerin kerrottiin työskennelleen Freiburgissa pakolaisten vapaaehtoisena avustajana. Hänen isänsä on EU:n komission huippuasiantuntija.

Myös Kreikan poliisi heräsi tässä vaiheessa kaipaamaan afgaanimiestä. Ilmeni, että sama henkilö oli saanut Kreikassa jo vuonna 2014 vankeusrangaistuksen töytäistyään 20-vuotiaan opiskelijatytön kallionkielekkeeltä Korfun saarella. Nuori nainen oli selvinnyt pudotuksesta kuin ihmeen kaupalla.

Ladenburgerin murha on yksittäistapaus, mutta jos yksittäistapauksia on tarpeeksi monta, ne alkavat vaikuttaa mielialoihin. Murhan oikeudenkäynti alkaa ensi vuonna, ja ainakin osa saksalaismediasta antanee sille palstatilaa.

Toinen iso, yhä jatkuva oikeusprosessi on Kölnin viime uudenvuoden joukkoahdistelutapaus. 1 310:stä rikosilmoituksen tehneestä henkilöstä 662 väitti joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, ja heistä 28 raiskatuiksi. Lopullisen seksuaalirikostuomion on kuitenkin saanut vasta viisi henkilöä.

– Mitä Kölnistä on seurannut? Ei mitään. Muutama tuomio, eikä juuri lainkaan karkotuksia, Markus Söder kiteytti.

Ludwigshafenin joulumarkkinoilla ja kaupungintalolla vastikään naulapommi-iskuja yrittänyt irakilaispoika selvinnee hänkin ilman oikeudenkäyntiä. Syyttäjän mukaan oikeusprosessin käynnistäminen ei ole mahdollista, koska tekijä oli vasta 12-vuotias.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.