Iso-Britannian joukkue erottaa yhdistämisen sijaan

Kansainvälinen olympiakomitea sai kansainväliseltä jalkapalloliitolta Fifalta mukavan joululahjan.

Fifa ei vastusta sitä, että Iso-Britannia esiintyy tulevissa olympialaisissaan yhdellä, Ison-Britannian nimellä pelaavalla joukkueella. Olympiafutiksessa britit eivät ole olleet mukana vuosikymmeniin.

Jalkapallokisoissahan Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti perinteisesti pelaavat omilla ryhmillään, jotka muodostavat merkittävät osat kyseisten alueiden kansallista identiteettiä.

Mutta Lontoon olympialaisten futiskentillä ne siis yhdistävät voimansa, kaikki samassa veneessä, united smile ja kuningatar Elisabetin valtakunnassa kaikki hyvin?

Tämä ei olisi Britannia, jos asiat olisivat noin yksinkertaisia. Ensinnäkin, toisin kuin arkikieli ja uutisointi antaa ymmärtää, olympialaisissa ei ylipäätään kilpaile sellaista maata kuin Iso-Britannia. Mukana on Yhdistynyt kuningaskunta, johon kuuluu Ison-Britannian (Englanti, Skotlanti ja Wales) lisäksi Pohjois-Irlanti.

Tilanne pännii etenkin Pohjois-Irlannin katolisia, jotka eivät koe olevansa vähäisessäkään määrin brittejä. He ovatkin vaatineet joukkuetta kutsuttavan virallisissa yhteyksissä Yhdistyneen kuningaskunnan tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin joukkueeksi.

Skotlannissa taas kysymys olympialaisten yhteisestä jalkapallojoukkueesta on politisoitunut ajat sitten. Kovassa nosteessa oleva kansallismielinen SNP-puolue vastustaa koko joukkuetta, mutta voisi suostua siihen, että se pelaisi Englannin, Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin yhdistelmäjoukkueen nimellä, mutta ilman kansallisia tunnuksia.

Sekavaa ja typerää? Varmasti, mutta samalla monesta kansakunnasta muodostuvan valtion päivittäistä todellisuutta.

Eikä parane unohtaa englantilaista kansallistunnetta. Jalkapallon synnyinmaassa liehuu ja autojen sekä asuntojen ikkunoita koristaa lajin arvokisojen aikana miljoonien punavalkoisten Englannin lippujen meri. Skotlannin lippua ei kannata ainakaan eräillä työväenluokkaisilla alueilla ikkunaan laitaa, tai akkunasta tulee kivi läpi.

Ei Ison-Britannian joukkue herätä vastaavia tunteita. Imperiumin valta-aikaan nimessä kalskahti maailman mahtavin valtio, nykyään Britannia ja Union Jack -lippu eivät oikein jaksa kiinnostaa kuin poliitikkoja.

Eikä se yhteinen futisjoukkue Lontoon olympialaisiinkaan ole mikään kirkossa kuulutettu juttu, kaikkea muuta.

Kaikkien neljän Yhdistyneen kansakunnan alueen jalkapalloliiton pitää hyväksyä asia, ennen kuin siitä tulee todellisuutta. Skotlannissa on käynnissä paljon näkyvyyttä saanut "Sano ei Ison-Britannian joukkueelle" -kampanja, jota johtaa skottien maajoukkueen entinen päävalmentaja Craig Brown.

Ihan oikeasti, isot miehet. Eikö teillä ole parempaa tekemistä?

SNP:n poliitikotkin voisivat kiinnostua ennemmin vaikka siitä, että Glasgowssa on lähiöitä, joiden asukkaiden elinajanodote on selvästi alle 60 vuotta. Esimerkiksi Irakissa se on 67.

Kirjoittaja on Lontoossa asuva vapaa toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.