Italia on huono mallimaa

Keskustelu Äänekosken kaupungin pyykkien pesettämisestä Virossa 2008 on tuonut esiin neuvoja, millä tavalla tarjouskilpailu ensi vuoden pyykeistä pitäisi hoitaa.

Äänekoskella ilmestyvä Sisä-Suomen Lehti esitti päätoimittajan kolumnissa 10.1. arveluttavan neuvon. Päätoimittaja Kalevi Tiitinen totesi kirjoituksessa, että italialaisista voisi ottaa vähän mallia.

Kirjoittajan mukaan Italia - fiksumpana - vetkuttelee päätösten täytäntöönpanoa ja etsii kaikista mahdollisista pykälistä porsaanreikiä. Suomessa - vähemmän fiksusti - pyritään noudattamaan EU:n sääntöjä pilkuntarkasti.

Olen kirjoittajan kanssa eri mieltä mallimaasta. Suomen viranomaisten ei pidä ottaa mallia ainakaan italialaisista. Esimerkiksi viime päivinä on uutisoitu Napolin jätekriisistä. Kaduille on kertynyt roskavuoria. Monet koulut sulkivat ovensa tautien pelossa, ja jätekasoja on sytytetty. Jätehuollon ongelmat Napolissa ja lähiseudulla eri lähteiden mukaan johtuvat järjestäytyneen rikollisuuden johtamasta liiketoiminnasta sekä paikallisen hallinnon korruptiosta.

SUOMESSA PITÄÄ vaalia perinnettä, että viranomaiset noudattavat lakeja. Sama koskee EU:n säädöksiä. Tyhmiä sääntöjä on koetettava muuttaa ja sovellutusmahdollisuuksia pitää käyttää, mutta epärehellisen makuiseen vetkutteluun viranomaisten ei pidä ryhtyä.

Äänekoski elää vahvasti vientiteollisuudesta, joka valmistaa muun muassa paperia, kartonkia, vaneria, traktoreita ja teholähteitä. EU:n jäsenyys on Äänekosken elinkeinoelämän ja työllisyyden elinehto. EU:sta ei voi kuitenkaan kerätä vain rusinoita.

Pienen maamme asiat harvoin kiinnostavat suurten valtioiden tiedotusvälineitä. Yksi kansainvälisesti noteerattu uutinen oli kuulema se, että Suomi on vähiten korruptoituneiden valtioiden kisassa kärkisijalla.

MIKÄLI PYSTYISIMME hankkimaan mainetta porsaanreikiä haeskelevana pikkuvaltiona, tuo maine ei ainakaan parantaisi suomalaisten turvallisuutta eikä taloutta.

Pientä Suomea voi verrata vanhan ajan romaanien köyhään tyttöön, jonka tärkeä omaisuus oli ajan käsitysten mukainen kunniallinen käytös. Kunnollisen mainetta kannattaa vaalia.

Jos viranomaisten pitää opetella etsimään porsaanreikiä, ja luottamus heihin vähenee, elämä vaikeutuu. Olisi ikävä miettiä, pitääkö virkamiehelle livauttaa seteli jotta oma asia etenisi.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Äänekosken aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.