Italian kansan-äänestys uhkaa kaataa Renzin

Brexitin seurauksia ja toteutustapaa pohditaan yhä ja toipuminen Donald Trumpin valinnasta Yhdysvaltain presidentiksi on vasta alkanut. Nyt on kuitenkin aika kääntää katseet Italiaan, joka saattaa tarjota seuraavan yllätyksen. Maassa järjestetään 4. joulukuuta kansanäänestys, jonka seuraukset voivat heiluttaa koko Eurooppaa.

Kansalaisia pyydetään tuolloin päättämään, hyväksyvätkö he uudistukset, jotka pääministeri Matteo Renzi haluaa tehdä maan perustuslakiin. Tarkoituksena on karsia parlamentin ylähuoneen eli senaatin valtaa, helpottaa lainsäädäntöprosessia ja vähentää politiikasta aiheutuvia kuluja. Tällä hetkellä Italian parlamentin ala- ja ylähuone ovat tasa-arvoisia, ja lakien hyväksyminen voi viedä vuosikausia.

Senaattoreita on nyt 315, mutta uudessa mallissa heitä olisi sata. Vaalien sijaan heidät valittaisiin aluehallintojen jäsenistä, ja alahuoneella eli edustajainhuoneella olisi päävastuu lakien säätämisestä. Parlamentti on jo hyväksynyt muutokset, mutta niin pienellä enemmistöllä, että niille tarvitaan vielä kansalaisten hyväksyntä.

Italiaa on nykyisellään niin vaikea johtaa, että maalla on ollut viimeisen 70 vuoden aikana yli 60 hallitusta. Kriitikkojen mukaan perustuslakiin kajotaan ehdotuksessa kuitenkin liikaa. Laki kirjoitettiin tarkoituksella sellaiseksi kuin se on, jotta Benito Mussolinin kaltaiset diktaattorit eivät enää pääsisi valtaan. Jos uudistus menee läpi, keskittäisi se valtaa entistä harvempien käsiin.

Suurin ongelma ei ole kuitenkaan ehdotuksen sisältö vaan se, että Renzi lupasi alunperin erota mikäli häviää äänestyksen – virhe, jota hän on sittemmin katunut. Nyt kansanäänestyksestä on käytännössä tullut Renzin hallituksen luottamusäänestys. Varsinkin, kun harvalla äänestäjällä on aikaa ja mielenkiintoa käydä yksityiskohtaisesti läpi ehdotettuja uudistuksia ja niiden mahdollisia vaikutuksia.

Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan ei-puoli on johdossa. Jos se voittaa, voisi Renzin hallitus kaatua ja Italia joutua järjestämään uudet vaalit. Silloin vahvoilla olisi populistinen Viiden tähden liike, joka vei tänä kesän kunnallisvaaleissa pormestarinpaikat muun muassa Roomassa ja Torinossa. Liike on parlamentin toiseksi suurin puolue.

Viiden tähden liikkeen valtaan pääseminen olisi valtava uutinen koko Euroopalle. Katastrofiskenaarion mukaan ei-äänten voitto johtaisi Italian eroon eurosta ja EU:sta, sillä liike on aiemmin vaatinut kansanäänestystä eurosta.

Brexitin jälkeen liikkeen johtaja Beppe Grillo tosin painotti, että Italian tulevaisuus on EU:ssa.

Mikään ei kuitenkaan ole varmaa. Jos uudistus tyrmätään, Renzi voi yrittää jatkaa pääministerinä. Presidentti voi myös kieltäytyä hyväksymästä Renzin eroa, ja pyytää tätä muodostamaan uuden hallituksen. Vaihtoehtoisesti tehtävä voitaisiin antaa jollekin muulle.

Jos kyllä-äänet voittavat, voi se joka tapauksessa tarkoittaa hyviä uutisia Viiden tähden liikkeelle. Seuraavalla vaalivoittajalla on silloin hyvät mahdollisuudet pysyä vallassa koko kauden ajan ja muokata maata mieleisekseen. Eikä voittaja ole välttämättä Renzi.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.