Itsenäisiä päätöksiä

Huomenna joulukuun 6. päivänä vietämme itsenäisen Suomen juhlaa. Itsenäisyyden juhlapäivänä muistamme veteraaneja, jotka ovat olleet maatamme rakentamassa. Onkin hyvä kysyä, miten olemme näistä rakennustyön tuloksista huolehtineet? Voimmeko vielä puhua hyvinvointi Suomesta?

On hyvä pohtia myös Suomen mahdollisuutta vaikuttaa mm. oman maan taloutta koskevissa asioissa. Suomen kansaa edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Tämä valittu eduskunta kävi keskustelua Irlannin rahoituskriisistä ja tukipaketista. Irlannin tapauksessa on kyse pankkien pelastamisesta ja pelastuksen hinta näyttää nousevan satoihin miljardeihin euroihin. Nämä, nyt meillä sylissä olevat ongelmat, ovat lähteneet liikkeelle suurien voittojen tavoittelun ja sitä varten otettujen riskien takia.

On ennustettu, että tällä vauhdilla mennään vielä pitkän aikaa. Tulossa Irlannin jälkeen on Portugali, Espanja, jopa Belgiasta on huhuttu. Irlannin tuki hyväksyttiin eduskunnassa äänestyksessä. Oppositio äänesti yhtenäisenä tukea vastaan. Jo Kreikka-tuen yhteydessä vaadimme tuelle tiukempia ehtoja. Halusimme, että rahoitusjärjestelmää rukataan niin, että myös pankit ovat mukana pelastustyössä. Keväällä hyväksyimme eurooppalaisen kriisirahoituksen välineet, mutta halusimme jo silloin tiukempia ehtoja.

HALLITUS on epäonnistunut talouskriisien hoitamisessa. Ministeri Jyrki Katainen (kok.) puhui ensin vakuuksien huolehtimisesta ja siitä, että Irlannin alhaiseen yritysverotukseen tulee puuttua. EU:n valtiovarainministerien neuvottelujen jälkeen hän ei enää halunnutkaan vaatia yritysveron nostamista, eikä oikein tuntunut tietävän, mitä tuli sovittua kaiken kaikkiaan. Ainakin takuiden määrä oli jäänyt epäselväksi. Näin vakuuttavaa ja varmaa on neuvottelu Suomen osalta.

Mitä tästä kaikesta jää Suomelle todella käteen? Hallitus pelotteli pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) suulla, että suomalaiset tulevat menettämään työpaikkoja ja toimeentuloaan, jos tukipakettia ei nyt hyväksytä. Jos nyt puhutaan kuitenkin ihan oikeilla asioilla, niin kaikki tiedämme, että nyt tukipaketin hyväksymisen jälkeen olemme korkean verotuksen maana mukana tukipaketin rahoittamisessa. Samaan aikaan Irlanti jatkaa Suomelle hankalaa verokilpailua. Tästä nimenomaan voi seurata pääministerin maalaamat uhkakuvat. Suomenkin yritysvero laskee ja tavalliset veronmaksajat, kansalaiset joutuvat maksamaan korotettuja veroja kansainvälisen kilpailun takia.

Suomi on takauksen muodossa sitoutunut siihen, että vastuu voi langeta meillekin. Olisi ollut suomalaisten etu, jos ennen tuen antamista olisimme saaneet aikaan riittävän tiukat ehdot. Tätä ei hallitus halunnut. Ministerit ovat olleet myös kumman ailahtelevaisia ajattelussaan. Aikaisemmin syksyllä Kiviniemen mielestä ei ollut tulossa mitään suurta vaaraa Suomen osalle. Samoin Katainen on todennut aiemmin, että olemme voittaneet vaikeudet, tuo kuuluisa lause "niskalenkin saamisesta markkinavoimista"

Seuraavaksi kumarramme jälleen uuden maan tukipaketin hyväksi. Ja pian tulee uusia. Olemme astuneet loppumattomalle tielle. Hallituksen mielestä vain näin toimimme Suomen parhaaksi. Olisiko nyt talousviisaiden opastettava hallituksen ministereitä? Eikö nyt ole selvää, että rahoitusjärjestelmään on luotava tiukemmat ehdot takaisinperinnän varmistamiseksi. Vain siten turvaamme suomalaiset veronmaksajat.

MAAN itsenäisyydelle on tärkeää saada kokea oman päätöksenteon merkittävyys. Meidän on pystyttävä muuttamaan kurssia rahoituskriisin osalta, jos siitä koituu suomalaisille haittaa. Omasta kansallisesta edusta tulee pystyä pitämään huolta.

Hyvää itsenäisyyden juhlaa.

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Keski-Suomesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.