Itsepetos on mahtava voima

Kyllä on ollut skeptikolla kestämistä. Lukuisat dokumentit prinsessa Dianan kuolemasta ovat olleet toinen toistaan pahempaa soopaa. En ymmärrä, miksi Suomen tv viitsii niitä lähettää. Ei siinä mitään, että muistellaan kymmenen vuotta sitten kuollutta Dianaa.

Ei aihe itseäni tippaakaan kiinnosta, mutta sallittakoon surupornon ystäville huvinsa. Tarkoitan Dianan kuolemaan liittyviä lukuisia salaliittoteorioita.

Internet on salaliittohömppää puolillaan, ja sinne se kuuluukin. Eihän tv-ruutua täytetä jatkuvasti 9/11-salaliitoillakaan, koska tervejärkinen ihminen osaa jättää ne omaan arvoonsa. Mutta jostakin syystä juuri Dianan kuolemasta höpöhöpöteoretisoidaan useamman ohjelman verran.

Vaikka tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan ennen ja mahdollisuudet päästä tutkitun tiedon lähteille ovat parempia kuin koskaan, tietty osa ihmisistä tuntee vetoa terveen järjen unohtamiseen. Heille kaikki teoriat ovat samanarvoisia, perustuivat ne sitten kylähullujen höpinöihin tai sataan tieteelliseen tutkimukseen.

Otetaan esimerkki. Onko Marsissa viisi metriä korkeita vihreitä apinoita? Joko niitä on, tai sitten niitä ei ole. Meillä ei ole varmaa tietoa asiasta. Itse en jättiapinoihin usko, mutta en voi osoittaa kantaani mitenkään 100-prosenttisen varmaksi faktaksi.

Tietyn ihmisporukan mielestä tässä tapauksessa viisimetrisiä vihreitä apinoita löytyy Marsista 50 prosentin varmuudella. Vaihtoehdot löytyy tai ei löydy ovat heille samanarvoisia. Tämä porukka uskoo Diana-salaliittoihin ja kieltää evoluution. Valitaan mieluummin itselle sopiva vaihtoehto kuin se, joka tieteellisen ja loogisen ajattelun perusteella on oikea. Itsepetos on mahtava voima.

Asiat eivät ole aina sitä, miltä ne näyttävät. Mutta ne ovat niin usein sitä, miltä ne näyttävät, että kannattaa mieluummin uskoa siihen kuin keksiä hulluja vaihtoehtoteorioita.

Lopuksi paljastan muutaman totuuden. Elvis on kuollut. WTC-iskun takana oli joukko uskonnollisia fanaatikkoja. On todennäköistä, että muillakin planeetoilla on älyllistä elämää, mutta on äärimmäisen epätodennäköistä, että he ovat vierailleet Maassa. George Bush Jr. ei ole ihmiseksi naamioitu lisko-olento. Da Vinci -koodi on fiktiivinen romaani. Ihmiskunta on vieraillut Kuussa. Paul McCartney ei kuollut 1966 eikä häntä ole korvattu kaksoisolennolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.