Jääkiekkopäivä Kanadassa

Viikonloppuna tuli taas kerran nähtyä, että jääkiekolla on vain yksi kotimaa - Kanada. CBC-kanava, joka vastaa Suomen YLE-kanavaa ilman lupamaksuja, esitti lauantaina joka vuotisen Hockey Day in Canada-ohjelmansa. Lähetys kesti yli 13 tuntia!

Olen asunut Kanadassa paria kuukautta vaille 17 vuotta, joten kanadalaisten suhdetta jääkiekkoon ei osaa enää niin paljon ihmetellä, mutta kerran vuodessa sekin tulee aina eteen.

Hockey Day in Canada-ohjelma alkoi kello 12.00 suoralla kuvalla Nelsonin kaupungista Kanadan länsirannikolla.

Juontaja Ron MacLean esitteli nopeasti myös muut paikkakunnat, missä heillä oli kamerat ja toimittajat valmiina esittelemään paikallisen hallin ja jääkiekon merkitystä ihmisille. Aurinkoisesta Manitobasta löydettiin 800 asukkaan "kaupunki", Birtle, missä elämisen keskus on kanadalaiseen tapaan jäähalli.

En usko, että monikaan suomalainen täysin ymmärtää kanadalaisen jääkiekon juuria. Suomessa ja muualla Euroopassa jääkiekko on keskittynyt isompiin kaupunkeihin, koska jäähalleja ei pienille paikkakunnille aikaisemmin rakennettu.

Suomen ensimmäinen jäähalli rakennettiin muistaakseni 1965, kun esimerkiksi CBC:n ohjelmassa esitellyn Camrosen halli rakennettiin vuonna 1928.

Suomalaiset huippupelaajat ovat perinteisesti tulleet Helsingistä, Tampereelta, Turusta ja muilta nykyisiltä liigapaikkakunnilta.

Uskon trendin muuttuvat tulevaisuudessa, kun halleja alkaa ilmestymään pienemmille paikkakunnille. Kanadan legendaariset pelaajat ovat lähtöisin Brantfordista (Gretzky), Bellevillestä (Hull), Parry Soundista (Orr), Cole Harbourista (Crosby) jne.

Pitkän lähetyksen pääkohtia olivat tietysti kanadalaisten NHL-joukkueiden kohtaamiset. Täällä Ottawassa peli alkoi kello 14.00 ja vastustajana oli Montreal Canadiens. Viisi tuntia myöhemmin nähtiin Toronto-Vancouver ja kymmeneltä alkoi Albertan paikallismatsi Calgary-Edmonton.

Mutta NHL-otteluja näkee joka päivä, suoraa kuvaa Whitehorsen tundran keskellä pelatusta junioripelistä aniharvoin. Miljoonille kanadalaisille jääkiekko on jotain muuta kuin NHL.

Se on pelejä lammen jäällä, pikkuhalleissa, kaduilla ja takapihoilla. Kanadan väkiluku on maan pinta-alaan (maailman toiseksi suurin maa) nähden vähäinen 30 miljoonaa.

Mutta silti voi tuntua oudolta, että ilmaisella kanavalla nähtäviä NHL-otteluita joka lauantai-ilta seuraa vain 1,5 miljoonaa silmäparia.

Suhteellisesti laskettuna MTV3:n parin vuoden takaiset Hockey Night-lähetykset keräsivät kaksinkertaisen määrän katselijoita.

Näiden lukujen pohjalta olisi helppoa sanoa, että jääkiekko on suositumpaa Suomessa kuin Kanadassa, mutta se ei olisi totta.

Ottawa 67's-junnujoukkueen katsojakeskiarvo on 9.000! Jääkiekko on kanadalaisille uskonto ja jäähalli on kirkko. Ja on vielä pakko huomauttaa, että Kanadassa on helppoa osoittaa olevansa jostain muualta vain sanomalla "ice-hockey". Täällä laji on pelkkä "hockey". On aina ollut ja tulee aina olemaan.

Kerran vuodessa kanadalaisten rakkaudelle tätä hienoa lajia kohtaan saadaan vahvistus Hockey Day in Canada-lähetyksen kautta. Se on kanadalaisten Linnan juhlat.

Kirjoittaja on Ottawassa asuva jääkiekkoasiantuntija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.