Jääkiekon MM 95 – Foget it oolredi

Olihan se maaginen hetki. Muistan leijuneeni sellaisessa ihmeellisessä pehmeässä euforiassa lopputuloksen ollessa selvillä. Suomi on jääkiekon maailmanmestari! Viimeinkin!

Kyseessä oli tietenkin vuosi 1995 ja Tukholman Globenilla pelattu lätkän Ruotsi-Suomi-finaaliottelu.

Voittoa seurannut hurmos hakee Suomessa vertaistaan. Härmänhäjyt täyttivät kadut ja paraatiaukiot sellaisina massoina, että noinkohan edes toisen maailmansodan päättyminen ja vuoden 1956 yleislakko vetävät vertoja.

Ja mikäs siinä, onhan se mukavaa, kun ihmisillä (tai ainakin lätkäfaneilla) on mukavaa.

Suomen ensimmäinen jääkiekon maailmanmestaruus avasi henkiset padot. Samaan vuoteen ajoittui myös Suomen EU-jäsenyys. Noihin aikoihin kylvettiin ne siemenet, joiden satoa alettiin muutama vuosi myöhemmin kerätä.

Ennen täysin utopistiselta tuntunut ajatus suomalaisten artistien ja bändien kansainvälisestä menestyksestä olikin 1990–2000-lukujen taitteessa yhtäkkiä totta. Lätkämestaruuden jälkeen myös Nokia aloitti nousunsa kohti maailman suosituimman matkapuhelinvalmistajan valtaistuinta.

Enää ei sanottu että ihan hyvä suomalaiseksi. Sanottiin että ihan hyvä ulkomaalaiseksi.

Vuoden 1995 kultajuhlilla oli varmasti osansa siihen, että löysin itseni seuraavana vuonna Wienistä lätkän MM-kisojen katsomosta. Ehdimme katsoa neljä peliä, kunnes Kanada lähetti Suomen joukkueen kotiin.

Sittemmin lätkäinnostus on kohdaltani hiipunut. Aallonpohja saavutettiin tänä vuonna. Tällä viikolla minun piti käydä ajan tasalle päästäkseni kysymässä kollegalta urheilutoimituksestamme, että mitenkäs se Suomi on näissä kisoissa tähän mennessä pelannut.

Osalle suomalaisia Globenin toukokuun 1995 finaalista on muodostunut palvonnan kohde. Tunnen muutaman periaatteessa ihan täysijärkisen ihmisen, jotka ovat katsoneet tallenteen pelilähetyksestä lukuisia kertoja.

Kaltaisiaan tärähtäneitä on ilmeisesti lukuisia, onhan Yle näyttänyt pelin televisiossa tällä vuosikymmenelläkin jo ainakin pari, kolme kertaa.

En heti keksi puisevampaa viihdettä. No, jos perinteinen television virityskuva olisi vielä olemassa, niin sen tuijottaminen olisi ehkä nippa nappa nihkeämpää katsottavaa.

Nämä MM 95 – Nevö foget -vöyhkääjät voisivat pikku hiljaa kömpiä nostalgiapoterostaan nykyaikaan. Ei se nyt niin kova juttu ollut. Jääkiekko on globaalisti ajatellen kuitenkin vaatimaton marginaalilaji.

Sitten kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pääsee joskus 2100-luvulla futiksen MM-kisoihin mukaan, niin sitä päivää jo kelpaakin palvoa. Silloin minäkin repisin paidan päältäni ja juoksisin lähimpään suihkulähteeseen.

Niin että unohtakaa jo 1995 ja menkää eteenpäin. MM 95 – Foget it oolredi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.