Jäät ovat ohuita, varovaisuus on tarpeen

Taas kerran on vaihdettu vuosi uuteen, joten hyvää tätä vuotta teille kaikille!

Minusta tuntuu, että kotinurkillani ammuttiin raketteja enemmän kuin koskaan aiemmin. Ja onhan se myönnettävä, että korkealle kohoava värikäs ilotulitus on mukavaa katseltavaa, mutta harmittavan moni ilotulite taitaa tuottaa enemmän ääntä kuin katselunautintoja.

Pauketta kuunnellessani mietin niitä eläimiä, jotka joutuvat paniikinomaisen pelon valtaan kuullessaan rakettien ääntä. Omat kolme koiraani eivät ole raketista millänsäkään ja tälläkin kertaa ne nukkuivat ohi pahimman paukkeen.

Tiedän kuitenkin perheitä, joissa aaton ammuntojen jälkeen menee päivä tai pari ennen kuin koira tai kissa alkaa taas luottaa siihen, että pauke on tältä erää ohi. Toivottavasti näissäkin eläinperheissä ollaan jo päästy takaisin normaaliin päiväjärjestykseen ja lemmikkien elämä on taas pelottomampaa.

JOULUNAIKAAN silmiini osui surullinen uutinen Rantasalmella kaivoon hukkuneesta kissasta ja kahdesta mäyräkoirasta. Kolmikko katosi jouluaattona leikittyään pihalla ja vasta seuraavana päivänä perheen isä löysi ne hukkuneina asumattoman naapuritontin kaivosta, jota ei ollut peitetty kunnolla.

Tässä surullisessa tarinassa on myös opittavaa. Ikinä kun ei tiedä, mitä purettujen tai autioiden talojen pihoilta löytyy, joten kannattaa olla varovainen. Vanhat pihapiirit ovat viehättäviä paikkoja, mutta ne voivat myös olla vaarallisia sekä ihmisille että etenkin eläimille.

NYT ON MYÖS syytä muistaa, että lauhasta alkutalvesta johtuen järvien ja lampien jäät ovat vielä petollisen ohuita. Ei taida mennä talveakaan, etteikö jossain päin Suomea eläin, usein koira, olisi joutunut veden varaan jään petettyä alta.

Eli nyt kannattaa olla tarkkana, jos harrastaa rannoilla ulkoilua koiran kanssa tai tietää, että lemmikki saattaa lähteä yksin seikkailemaan. Toivotaan, että tänä vuonna yksikään eläin - tai ihminen, ei hukkuisi jäihin.

Vaikka talvi ei oikein talvelta tunnukaan ilman kinoksia ja pakkasta, niin on tässä hyviäkin puolia. Monet hevosihmiset ovat iloinneet siitä, että maastossa voi ratsastaa vapaammin, kun lumi ei rajoita menemistä.

Myös koiraihmiset ovat päässeet harrastamaan niin kentillä kuin metsissä normaalia pitempään. Toki moni on siirtynyt maneesiin tai halliin suojaan räntäsateilta ja tuulilta.

KOIRIEN KANSSA harrastettavat lajit ovatkin yksi asia, joista aion tänä vuonna tällä palstalla kirjoittaa. Lajien määrä on valtava, samoin harrastamisen taso.

Suomessakin on monessa lajissa koirakoita, jotka kisaavat MM-tasolla, mutta yhtälailla harrastuksestaan nauttivat ne, jotka haluavat treenailla vain omaksi ja koiransa iloksi. Ensimmäiseksi lajiksi olen valinnut vauhdikkaan ja monipuolisen agilityn, josta juttua heti kahden viikon päästä.

Toki luvassa on muutakin kuin koira-asiaa, ja ainakin linnut ja lemmikkisiilit ovat esittelyssä heti alkuvuodesta.

Lemmikit-palsta ilmestyy parittoman viikon keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.