Jämsäläinen, ota kantaa omiin asioihisi!

Millaiseen Jämsään tulisi varautua vuonna 2025, kun kuntaympäristö on historiansa suurimpien muutosten edessä? Tähän haetaan vastauksia ja varautumiskeinoja Jämsän valmisteilla olevassa kaupunkistrategiassa.

Kysymys kuuluu, mikä on todennäköistä, mikä mahdollista, mihin pitäisi pyrkiä?

Jämsän väkiluku laskee ja valtiolta tuleva rahoitus vähenee. Työpaikkoja on, mutta moni työntekijä asuu muualla kuin Jämsässä.

Millaiset ovat UPM:n ja Patrian tehtaiden tulevaisuuden näkymät? Niitä päätöksiä ei Jämsässä tehdä. Himoksen vapaa-ajankeskus on nousussa, mutta riittääkö se talouden veturiksi, jos perinteisen teollisuuden kivijalat alkavat pettää?

Miten kaupunki voi tällaisiin tilanteisiin varautua?

Johtaviksi strategiateemoiksi on haarukoitu elinvoima, resurssiviisaat palvelut ja verkostot. Niiden sisään mahtuu vaikka mitä, ja kaupunkilaisiakin on rohkaistu mukaan suunnitteluun monin tavoin.

Kaikille avoin ideakilpailu on yksi. Hiljattain kaupungin johto oli koolla Facebookissa vastailemassa ja kommentoimassa yleisön esityksiin. Kaupungintalolla pidettiin myös yleisötilaisuus, jossa paikalla oli yhdeksän viranhaltijaa ja 13 muuta keskustelijaa.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Jämsäläiset ovat kärkkäitä ottamaan sosiaalisessa mediassa kantaa kaupungin päätöksiin sekä virka- ja luottamusmiesten toimiin.

Nettiketjuissa sinkoilee paremmin tietävien kommentteja ja kyynistä irvailua. Mutta kun tarjotaan tilaisuus ihan aidosti tulla kuulluksi, loistetaan poissaololla.

Luottamushenkilöiltäkin toivoisi aktiivisempaa esilläoloa. Hehän näistä asioista joutuvat kuitenkin päättämään.

Jos ketään muuta ei kiinnosta, virkamiesjohdon osaksi jää homman käytännön hoitaminen. Ja mikäs siinä, onhan sekin heidän työtään. Kaikkia uusia avauksia kannattaa kuitenkin käyttää. Sosiaalinen media on yksi niistä. Siinähän sitä kontaktia syntyy.

Ja jos kaupunkilainen vaatii päättäjää jalkautumaan toreille ja turuille, eikö kaupunkilaiselta voi vaatia jalkautumista kaupungintalolle?

Kirjoittaja on aluetoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.