Jännitteellä saa leikkiä, mutta sitä ei saa tappaa

BBC:n ja Hartswood Filmsin tuottama Uusi Sherlock (Sherlock) on tämän vuosituhannen parhaita televisiosarjoja. Sen lumo on perustunut loistavaan käsikirjoitukseen ja nimikkoroolia näyttelevän Benedict Cumberbatchin ja hänen apurinsa John Watsonin (Martin Freeman) kemiaan.

Sarjaa on tehty ja näytetty Suomessa kolme tuotantokautta. Pari viikkoa sitten Suomessa nähtiin tuoreeltaan neljännen, vuonna 2017 alkavan, tuotantokauden maistiainen erikoisjakso The Abominable Bride.

Alun kehujen jälkeen on todettava, että erikoisjakso toi karulla tavalla esille, kuinka muutamalla virheellä täydellisyyttä hipova käsikirjoittaminen voidaan vesittää.

Ensimmäinen epäonnistunut juonenkäänne nähtiin toisen tuotantokauden viimeisessä jaksossa, jossa Sherlockin nemesis Jim Moriarty kuoli. Kun Sherlockilla ei enää ollut päävihollista, jollaisen nerokas etsivä ehdottomasti tarvitsee, alkoi sarja kompuroida heti kolmannella kaudella. Kaikki oli yhtäkkiä liian helppoa. Samassa jaksossa, jossa Moriarty kuoli, Sherlock palautettiin henkiin tavalla, jota voi pitää katsojaa aliarvioivana.

Suurin virhe tehtiin kuitenkin kolmannella kaudella. Sherlockin ja Watsonin homoeroottinen jännite, jolla sarja viekkaasti ja kiehtovasti flirttaili, tuhottiin tuomalla sarjaan Mary, josta tuli Watsonin vaimo. Mary paljastui myöhemmin agentiksi ja palkkamurhaajaksi. Kumpikaan nerokkaista etsivistä ei osannut epäillä mitään.

Käsikirjoitukseen on ollut pakko kehittää uutta jännitettä. Erikoisjaksossa Sherlockin huumeongelma kärjistyi sellaiselle tasolle, että tavallisessa elämässä hän olisi toimintakyvytön narkkari. Samalla annettiin vihiä, että Moriarty ei olisi kuollut.

Hätäratkaisuja?

Sarja kiehtovuus on perustunut osaltaan katsojan jatkuvaan yllättämiseen. Siihen on vaikea enää pystyä, kun sarjan keskeiset hahmot nousevat tuon tuosta haudasta.

Neljäs kausi näyttää jättääkö sarja merkkinsä televisiohistoriaan vai kaatuuko se lopulta suurimpaan vahvuuteensa – käsikirjoitamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.