Järjellisen viihteen odotettu vastaisku

Discovery Channelin perustaja John S. Hendricks julkisti tämän vuoden maaliskuussa CuriosityStreamin. Nyt verkossa ei voi surffata törmäämättä palvelun mainokseen.

Kyseessä on verkon suoratoistopalvelu eli samantyyppinen tuote kuin Netflix. CuriosityStreamistä löytyy dokumentteja jokaiseen lähtöön, ja se on suunnattu hieman tavallista tv-katsojaa sivistyneemmälle porukalle. Hakukenttään voi kirjoittaa sanan, mistä on kiinnostunut, ja palvelu hakee sen alan dokumentin. Juuri tästä tulee palvelun nimi Curiosity eli utelias.

Palvelulle on varmasti kysyntää. Television realitypainotteiseen viihdetarjontaan toivovat vaihtelua muutkin kuin vain siihen kyllästyneet tv-kriitikot.

Palvelun tarjontaa selaa hämmästyneenä, mutta vielä suurempi on hämmästys, kun tutustuu palvelun hinnoitteluun.

Dokumentteja luonnosta, genetiikasta, avaruudesta, fysiikasta, tekoälystä, energiasta, nanoteknologiasta, taloudesta, taiteesta, filosofiasta ja hyvinvoinnista (vain muutamia esimerkkejä mainitakseni) saa nähtäväkseen kahdella dollarilla ja 99 sentillä kuukaudessa. Kallein paketti maksaa viisi dollaria ja 99 senttiä kuukaudessa. Suoratoistopalvelu toimii lähes kaikilla alustoilla: tietokoneella, kännykässä, tabletissa ja televisiossa.

Tämän tyyppiset palvelut asettavat perinteisen median - niin television, radion kuin lehdistön - tiukan paikan eteen. Millä tavalla CuriosityStreamin kaltaiselle kansainväliselle jättipalvelulle voi vastata, kun hinnat ovat noin alhaisia? Kaikki kilpailevat kuitenkin ihmisten ajankäytöstä.

Hintaa voi verrata myös Yle-veroon, jota kansalainen maksaa enimmillään 143 euroa vuodessa. Tuolla hinnalla saisi Netflixin huippusarjat ja CuriosityStreamin dokumentit ja rahaa jäisi vielä popcorneihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.