Järjen valon sammuessa on pimeä tili hyvä

Minulla on Nigeriassa sadan miljoonan dollarin arvoinen timanttikaivos, jonka haluan antaa sinulle. Tarvitsen vain jonkin verran käyttörahaa siirrosta aiheutuviin kuluihin, ja tuliterä timanttikaivos on omistuksessasi kahdessa kuukaudessa.

Mitä nyt? Ettei muka ole?

Sähköpostilla lähetettäviin nigerialaishuijauksiin on langennut tänäkin vuonna kymmeniä suomalaisia. Unelma äkkirikkaudesta elää ihmisten takaraivossa niin kirkkaana, että loppuosa aivoista pimenee.

POLIITIKOT eivät ole tässä suhteessa muita fiksumpia. Kun useille kansanedustajiksi halajaville henkilöille toimitettiin viime eduskuntavaalien alla viesti, jonka mukaan he ovat saaneet täysin vastikkeetonta tukea kampanjaansa varten, lähes kaikki ottivat rahat vastaan.

Sen jälkeen tukirahoja onkin palauteltu vähin äänin. Kriteerinä on tosin ollut, että rahat palautetaan vain, mikäli ehdokas tuli valituksi. Rannalle jääneet edustajakandidaatit ovat poikkeuksetta pitäneet saamansa tuet. Juuri heidänhän tulisi palauttaa tukipotti, koska he eivät onnistuneet käyttämään rahoja menestyksekkäästi.

POLITIIKAN avoimuus on kuin itämainen hieronta. Molemmista on kotiutunut Suomeen vain tiettyjä osa-alueita. Kun homma on mennyt moraalin näkökulmasta arkaluontoiseksi, tukiviidakon kuninkaiden ikkunoihin on teipattu thai-tyyliin paperi, missä vakuutetaan, ettei meidän liikkeen sisäpuolella ketään maksusta kiihoteta, ainakaan kansanvaltaa vastaan.

SAMASSA PAKASSA moraalikortin kanssa on kaksinaismoraali. MTV3 Median toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara uhkasi lopettaa vaaliohjelmat kokonaan, mikäli television vaalimainontaa rajoitetaan. Karhuvaara ei maininnut mitään vaalirahajupakasta tehtävistä kohu-uutisista. Ne kun lisäävät katsojalukuja ja sitä myötä mainostajia mukavasti.

USA:N KATSOJALUKUJA 20 vuotta hallinnut talk show-juontaja Oprah Winfrey antoi taannoin potkut yksityiskoneensa lentäjälle ja lentoemännälle. Viime vuonna varapresidenttiehdokas Sarah Palin syytti tummaihoista Oprahia rasistiksi, koska avoimesti Barack Obamaa kannattanut Winfrey kieltäytyi ottamasta kilpailevaa puoluetta edustanutta Palinia vieraakseen. Naisten välit ovat yhä niin huonot, että he lähettävät jouluisin toisilleen vain elinluovutuskortteja.

PRESIDENTTI OBAMAN saama tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinto ei mennyt monien mielestä oikeaan osoitteeseen. Kriitikoiden mukaan fysiikan Nobel olisi samalla logiikalla pitänyt antaa tiedemiehelle, joka lupaa kumota painovoiman. Toisaalta saihan Marie Curiekin vuonna 1903 fysiikan Nobel-palkinnon radioaktiivisten aineiden tutkimisesta ja kuoli myöhemmin säteilysairauksiin.

SUOMESSA ydinvoima herättää keskustelua lähinnä voimaloiden määrästä. Samaan pakettiin on yritetty nivoa myös Itämeren kaasuputki, jonka kovaäänisimpiin puolestapuhujiin kuuluu Paavo Lipponen. Paavo voisi halutessaan tuottaa myös tuulivoimaa. Sadat tuhannet kotitaloudet lämpenisivät sillä energiamäärällä, joka syntyy, kun Kaasu-Lipposen vatsa ja pää ovat yhtä aikaa huonolla tuulella.

Kirjoittaja on toimittaja, politiikan tutkija ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.