Järki voittaa - ja Tilastokeskus

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone teki perjantaina sen, mikä yleisen oikeustajun perusteella on välttämätöntä. Se sääti lain, joka ottaa 90 prosenttia veroa vakuutusyhtiö AIG:n johtajien ja työntekijöiden bonusta.

AIG pelastettiin Yhdysvaltain huikealla 173 miljardin dollarin tukisummalla. Silti yhtiö aikoi maksaa 165 miljoonan dollarin bonukset.

"Jos yritys on menossa nurin, kuka täysjärkinen alkaa maksaa bonuksia siinä tilanteessa", presidentti Barack Obama sanoi tv-ohjelmassa.

Ja oli oikeassa.

Yhdysvallat puuttuu nyt valtion tukea saavien yritysten toimintaan. Bonuksia leikataan, jos yritys saa tukea yli viisi miljardia. Eli suuria yrityksiä rangaistaan.

Amerikkalaisten linja on oikea oikea, vaikka se rankaiseekin vain suurimpia yrityksiä.

Jos yritys saa hengissä pysyäkseen valtion tukea, ei bonuksia voi maksaa. Myös omistajien palkitsemisen on oltava jäissä, kunnes yritys pärjää omillaan.

TILASTOKESKUS muuttaa Jyväskylään. Ainakin jos järki voittaa. Toisenlaisiakin puheenvuoroja tulemme toki kuulemaan Helsingin suunnalta.

Hallintoministeri Mari Kiviniemelle (kesk.) jätettiin asiasta ehdotus perjantaina. Sen allekirjoitti Jyväskylän seudun johtojoukko: yliopiston rehtori Aino Sallinen, maakuntajohtaja Anita Mikkonen, kaupunginjohtaja Markku Andersson, ammattikorkeakoulun rehtori Jussi Halttunen ja Jykes Oy:n toimitusjohtaja Risto Kinnunen.

Tilastokeskus sopii mainiosti Jyväskylään. Muutto laskee pitkällä tähtäimellä valtion kuluja, sillä tilakulut ovat täällä matalampia kuin Helsingissä ja osaavasta henkilöstöstä ei käydä yhtä kovaa palkkakilpailua.

Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) hallituksella on nyt velvollisuus viedä siirtopäätöstä eteenpäin.

Valtion toimintojen alueellistaminen ei etene ilman hallituksen määrätietoisuutta. Tässä on Vanhasen ja Kataisen näytön paikka. Kykenevätkö keskusta ja kokoomus alueellistamaan?

"NETTI kärsii enemmän lamasta kuin printti." Näin sanoo ruotsalaisen Bonnierin omistajajohtaja Jonas Bonnier (Kauppalehti 20.3.).

Hänen mukaansa kirjojen, aikakauslehtien ja sanomalehtien lukeminen lisääntyy. Viisaat ilmoittajat käyttävät näitä. Netissä ilmoittelu sen sijaan vähenee, kun yrityksillä on budjetit tiukassa.

OLEMMEKO siirtymässä deflaation kautta inflaatioon? Siis ensin hintojen nousu pysähtyy ja hinnat laskevat. Näin on tapahtumassa.

Siksi Britannia, Yhdysvallat ja Sveitsi ovat jo lähteneet setelirahoitukseen eli rahan pumppaamiseen markkinoille. Se nostaa inflaatiota.

Kuka näissä muutoksissa menettää? Deflaatiossa käteinen raha on valttia mutta inflaatiossa taas kiinteä omaisuus. Inflaatiossa eniten häviävät rahaa säästötileillä pitävät, eläkkeitä saavat ja palkkatuloilla elävät.

Ensin siis leikataan omaisuuksien arvokuplaa ja sitten tulokuplaa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.