JSN kriisin kautta vahvaksi

Tiedotusvälineet vaalivat toimintaansa itsesäätelyllä. Julkisen sanan neuvosto (JSN) sai ensimmäisen kantelunsa joulukuussa 1968. Ruotsinkielinen Nya Pressen ei saanut huomautusta.

Juuri vapauttavissa päätöksissä on JSN uskottavuuden ydinongelma. Kritisoijat ovat sitä mieltä, että neuvosto käsittelee helläkätisesti toimittajia. "Ei korppi korpin silmää noki."

JSN:n vapauttava päätös Yleisradion Silminnäkijä-ohjelmalle kiihdyttää taas tätä keskustelua. Kohu-uutinen pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) korruptiolaudoista perustui yhteen henkilölähteeseen.

JSN TULKITSI päätöksessään Ylen toimineen journalistin ohjeiden mukaan ja riittävän huolellisesti. JSN ei ottanut kantaa asian todenperäisyyteen.

Suurin puute JSN ajattelussa on se, että se tulkitsee vain journalistin ohjeita. Se ei nähnyt asiaa laajasti.

Ylen lautakasauutisen julkistamisen jälkeen ei esille tullut yhtään lisälähdettä, jotka olisivat kertoneet saman suuntaisesti tapahtumista. Nyt katsottuna Ylen nojaaminen yhteen lähteeseen olikin harkitsematonta.

Hyvän toimittamisen - samoin kuin hyvän tieteellisen tutkimustyön - perusperiaate on, että kiistanalaisissa asioissa on syytä perustaa väitteet kahteen toisistaan riippumattomaan lähteeseen. Yksi lähde voi kertoa tahattomasti tai tahallaan väärin.

Yhteiskunnallisten päättäjien asioita pitää seurata tarvittaessa kriittisesti. Kun esimerkiksi väärinkäytöksistä uutisoidaan, tiedotusväline ei saa yleensä täydellistä näyttöä uutisen taakse. Sekin on hyväksyttävä, sillä lopullisen totuuden vaade nostaa julkistamiskynnyksen mahdottomaksi.

Demokratiassa on hyväksyttävä, että tiedotusvälineet joskus erehtyvät. Se on julkisuuden kautta tapahtuvan yhteiskunnallisen valvonnan hinta. Se yhteiskunnan on kestettävä, sillä terätön lehdistö johtaa epäterveeseen yhteiskuntaan.

PEKKA HYVÄRISEN ero JSN:n puheenjohtajan paikalta syöksi neuvoston kriisiin.

Mutta media-alan on nyt uudistettava JSN:a niin, että sen riippumattomuuteen voi luottaa.

Yksi keino on vahvistaa puheenjohtajan asemaa. Hän päättäisi yksin kanteluista. Alalta tulevien neuvoston jäsenien rooli voisi olla nykyistä pienempi. Vain yksimielinen neuvosto voisi kaataa puheenjohtajan. Ydinkysymys on se, että puheenjohtaja on mediasta riippumaton.

Neuvostolle voi olla vaikea löytää seuraavaa puheenjohtajaa, sillä useita puheenjohtajia on lähes peräkkäin jättänyt neuvoston sekavissa tunnelmissa. Esimerkiksi Kalevi Kivistö erosi aiemmin Ylen Stasi-uutisen takia.

LUHANGAN koulutoimenjohtajana ja opettajana työskennellyt mies irtisanottiin kesäkuussa luottamuspulan takia. Hänet tuomittiin käräjillä sukupuoliyhteyteen pakottamisesta. Nyt hovioikeus katsoi toisin.

Työpaikka kuitenkin meni. Hovioikeuden päätöksen jälkeen ihminen on syytön. Työpaikan menetys on kova hinta aiheettomasta rikosepäilystä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.