Ja jännitys kiristyy...

Kenellekään maailmanpolitiikkaa seuraavalle ei liene yllätys, että jännitys Korean niemimaalla kiristyy. Vastahan jännityksen kerrottiin lieventyneen.

Kuukausi sitten Pohjois-Korea lupasi lopettaa ydinkokeet, uraanin rikastamisen ja ohjuskokeet sekä sallia Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajien paluun ja tarkastukset ydinlaitoksissaan. Vastineeksi Yhdysvallat lupasi Pohjois-Korealle 240 000 tonnia ruoka-apua. Aasiassa toivottiin, että myönteinen kehitys käynnistäisi uudelleen vuonna 2009 katkenneet kuuden vallan neuvottelut Pohjois-Korean ydinaseohjelman lopettamiseksi.

Mutta vain pari viikkoa Yhdysvaltain kanssa syntyneen sopimuksen jälkeen Pohjois-Korea ilmoitti laukaisevansa raketin, joka vie maata kieltävälle radalle satelliitin ”kartoittamaan Pohjois-Korean luonnonvaroja”. Yhdysvaltain mukaan kyseessä on naamioitu pitkän kantaman ohjuskoe. Sovittu ruoka-apu jäädytettiin.

 

Pohjois-Korea valmistautuu ensi viikolla vietettäviin kommunistivaltion perustajan, ”Suuren Johtajan” Kim Il Sungin syntymän satavuotisjuhliin. Raketin laukaisu huipentaa juhlat.

Vuosipäivä tuo kommunistiseen dynastiaan muutakin toimeliaisuutta. Maata johtava työväenpuolue kokoontuu 11. huhtikuuta ja parlamentti kaksi päivää myöhemmin.

Parlamentti on koolla ensi kertaa sen jälkeen, kun maata isänsä jälkeen 17 vuotta johtanut johtanut ”Rakastettu Johtaja” Kim Jong Il kuoli joulukuussa. Se nimittänee Kimin pojan Kim Jong Unin virallisesti työväenpuolueen pääsihteeriksi ja armeijan komentajaksi. Ja jossakin näiden juhlavien istuntojen lomassa pohjoiskorealaisille on määrä tarjoilla myös taivaallinen näytelmä avaruuden valloituksesta. Isoisä Kimin syntymäpäivä on 15.4.

Satelliittikuvien mukaan kokeesta tulee ennakoitua suurempi ja raketin laukaisun valmistelut ovat jo pitkällä.

Naapurit ovat varuillaan. Etelä-Korea ja Japani ovat uhanneet ampua raketin alas. Asia on esillä Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin ulkoministerikokouksessa. Myös Venäjä on tuominnut laukaisun, ja jopa Pohjois-Korean uskollisin liittolainen Kiina on suhtautunut siihen poikkeuksellisen nuivasti.

Laukaisu suuntautunee nyt ensi kertaa etelään, kohti Indonesiaa, Filippiinejä ja Australiaa. Laukaisulla Pohjois-Korea voisi osoittaa olevansa lähempänä monivaiheisia rakettiaseita, jotka voisivat yltää Yhdysvaltoihin saakka.

 

Nuori Kim, ”Suuri Seuraaja” näyttää jatkavan sukunsa politiikkaa, jolla Pohjois-Korean johto pitää tarkoituksellisesti yllä laskelmoitua mielikuvaa maan hallinnon arvaamattomuudesta. Pohjois-Korean johto laskee, että miljoona-armeijansa turvin sillä on varaa tällaiseen pelotteeseen, vaikka kansa elääkin alistettuna ja nälässä.

Ja jos kansainvälinen eristys säröilee vaikkapa orastavien talousnäkymien ansiosta, uhmakkuutta voi lisätä myös yhteistyökumppaneiden kustannuksella. Niille se on kiusallisempaa.

Syksyllä Pohjois-Korean ja Venäjän välille avautuu junarahtiyhteys Rasonin erikoistalousalueelle. Ratayhteys tuohon Pohjois-Korean koilliskolkkaan kiinnostaa myös kiinalaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.