Ja kärsijöinä ovat taas lapset

Poliorokotukset ovat keskeytyksissä Pakistanissa. Maailman terveysjärjestö WHO ja lastenavun järjestö Unicef ovat ajaneet alas rokotekampanjansa, koska useita rokotteen jakajia on tapettu lyhyessä ajassa eri puolilla maata.

Järjestöt pyrkivät silti jatkamaan työtään polion hävittämiseksi maasta, vaikka ymmärrettävää onkin, että työ ei juuri nyt siihen värvättyjä houkuta.

Virustauti polio leviää helposti pisaratartuntana. Se voi aiheuttaa halvaantumisen tai hengityshalvauksena nopean kuoleman. Koska polio tarttuu huomattavasti helpommin lapsiin kuin aikuisiin, siitä on käytetty myös nimeä lapsihalvaus.

WHO:n päämääränä on hävittää polio maailmasta kokonaan. Tavoite oli lähes täytetty. Vielä vuonna 1988 polion sai vuosittain noin 350 000 ihmistä, viime vuonna tartuntoja oli enää 650.

Nykyisin poliota esiintyy vain Pakistanissa, Afganistanissa ja Nigeriassa. Suomesta polio hävitettiin 1960-luvun alussa. Tosin vuosina 1984–85 Suomessa diagnosoitiin kymmenen neurologisia oireita saanutta poliotapausta.

Poliorokotuksista Pakistanissa oli jo tulla menestystarina. Kun ohjelma käynnistyi vuonna 1994, Pakistanissa rekisteröitiin vuosittain lähes 20 000 poliotapausta. Vuonna 2005 uusia tapauksia oli enää 28.

Mutta sitten suunta muuttui. Viime vuonna uusia tartuntoja oli lähes 200, eniten vuosikymmeneen ja enemmän kuin missään muussa maailman maassa.

Rokottajien murhien takana ovat ääri-islamistit, jotka vastustavat rokotuksia länsimaiden vakoilujuonena ja humanitaariseksi työksi verhottuna yrityksenä steriloida muslimit.

Työ lasten terveyden puolesta on ollut hengenvaarallista varsinkin talebanien hallitsemilla heimoalueilla lähellä Afganistanin rajaa. Viime kesällä talebanit kielsivät rokotukset kokonaan Waziristanissa.

Rokotuskampanjaan näyttää liittyneen monenlaisia sekavia kuvioita kuten kaupankäyntiä Yhdysvaltojen ohjusiskujen lopettamisesta ehtona rokottajien päästämiseksi alueille. Pakistanin hallituksen väitetään arvovaltasyistä painostaneen rokottajia seuduille, joilta nämä olivat raportoineet tappouhkauksista. Vastaväitteen mukaan rokottajat eivät ole raportoineet matkasuunnitelmistaan etukäteen viranomaisille.

Hurjimmalta tuntuvalle väitteelle länsimaiden vakoilujuonesta inhimillisen avun varjolla on ikävä kyllä pohjaa. Kun Yhdysvaltain erikoisjoukot kävivät teloittamassa Osama bin Ladenin Pakistanissa keväällä 2011, Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun ja murharyhmän tietojenkeruutyötä teki pakistanilainen lääkäri Shakil Afridi, jonka peitetarinana oli hepatiittirokotusten jakaminen.

Näin käsillä on asetelma, joka suorastaan tihkuu vastenmielisyyttä.

On vaikea luonnehtia niiden islamistien kyynisyyttä, jotka surmaavat aseettomia rokottajia, ventovieraiden lapsia auttavia laupeudentyön tekijöitä. Luulisi talebanienkin hyötyvän siitä, että heidän tulevat uskonsoturinsa eivät olisi polion rampauttamia. Mutta aivan yhtä halveksittavaa ja kaiken humanitaarisen avun jopa maailman mitassa vaarantavaa on käyttää lääkinnällistä työtä murhien valmistelujen kulissina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.