Ja kaikki vain ahneuden tähden

Tanskalaiset ovat toistaiseksi miltei totaalisti lopettaneet jauhelihan oston supermarketeista. Tai ehkä ei ihan kaikista marketeista. Tutkivaa journalismia harrastava televisio-ohjelma paljasti nimittäin jokin aika sitten neljä kauppaketjua, jotka järjestelmällisesti möivät liian vanhaa lihaa vaihtamalla päivän päätteeksi pakettien päälle uudet kelmut ja uudet voimassaolopäivämäärät. Kun lihaa tutkittiin, alkoi se miltei juosta laboratorion tutkimuspöydällä. Kauppaketjut lupasivat korjata asian.

PARIN VIIKON kuluttua olivat terveysviranomaiset uudelleen tekemässä pistokokeita. Mikään ei ollut muuttunut. Piilokamera paljasti lihamestareiden ylitöinään vaihtavan kelmuja vanhojen lihojen päälle. Lisäksi kelmujen päällä olevat rasvaprosenttimäärät eivät pitäneet paikkaansa. Liha oli jokaisessa testipaketissa rasvaisempaa kuin mitä numerot näyttivät. Ja pahinta kaikesta oli se, että lampaan jauhelihapaketissa oli myös sianlihaa. Ne, jotka joko uskonnollisesta tai jostain muusta syystä eivät syö sianlihaa, saivat sitä kaupantekijäisinä lampaanlihan kyytipoikana.

NYT KANSA SUUTTUI todella. Televisio-ohjelman jälkeisenä päivänä kyseiset kaupat kumisivat tyhjyyttä, ei tavaran tyhjyyttä, vaan asiakkaiden. He käänsivät liikkeille selkänsä. Kauppaketjun johtaja vakuutti käsiään väännellen televisiossa, että he takaavat tästä lähtien tuoreen jauhelihan saannin kaupoissaan. Isoimmissa päivälehdissä oli sivun kokoiset anteeksipynnöt ja mahtavat lihatarjoukset ja lupaukset tuoreesta jauhelihasta.

Mutta käydessäni pari viikkoa tapahtuman jälkeen kyseisen kauppaketjun liikkeessä, tunsin olevani hyvin yksin. Asiakkaat olivat hakeutuneet muualle. Kaupan ilmoitustaululla etsittiin työntekijöitä. Ilmapiiri oli jotenkin jännittyneen ankea. Kukaan ei hymyillyt.

KUINKA PALJON siis tarvitaan tuhoamaan yksi hyvin menestyvä kauppaketju?

Yhden kauppaketjun tuhoon tarvitaan vilpillinen lihamestari ja asiasta kiinnostunut toimittaja.

Tiedotusvälineet pitävät huolen lopusta.

Asiantuntijat kertovat, että tämän skandaalin korjaamiseen ja ekonomisen menetyksen takaisin saamiseen menee monta monta vuotta. Ja kaikki vain ahneuden tähden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.