Jackie du Pré, sellon mestaritar

Sekavahkojen arkistojeni mukaan Krzysztof Kieslowskin lyhytfilmien sarja Kymmenen käskyä ensiesitettiin televisiossa alkuvuodesta 1991. Elokuvien musiikin tekijäksi oli tekaistu hollantilainen Van den Budenmayer. Hän on yhtä kuin ohjaajan suosima säveltäjä Zbigniew Preisner. Sitten ihastuin sointuihin Kieslowskin elokuvassa Veronikan kaksoiselämä sekä Kolme väriä -trilogian ensiosassa Sininen. Musiikki ja filmi ovat saumattomasti yhtä. Nykyään kuuntelen säveliä toisin kuin ennen eli en ainoastaan taustallisina.

Lajin hienoimpia tuotoksia on Peter Shafferin näytelmään pohjautuva, Milos Formanin ohjaama Amadeus. Elämäkerta Wolfgang Amadeus Mozartista kerrotaan toisen säveltäjän, katkeroituneen Antonio Salierin muisteluksien myötä. On väitetty, että Mozartin ( Tom Hulke) hahmo olisi ollut Stanley Kubrickin käsittelyssä täydellisempi. Ehkä. Olennaisinta on kuitenkin musiikki, jolle ei hevillä löydä vertaa.

Älkää luulko, että Johnny Cash oli ainoastaan countrylaulaja. James Mangoldin toteuttamassa elokuvassa Walk the Line näytetään, että hänellä ( Joaquin Phoenix) oli muitakin sektoreita: rock, folk, blues ja gospel. Mustiin pukeutuneena hän aloitti konserttinsa tervehdyksellä: "Hello, I'm Johnny Cash." Alkoholi, pillerit ja huumeet tulivat kuvioihin, kun hän ei heti päässyt naimisiin June Carterin ( Reese Witherspoon) kanssa. Sittemmin aviopari Cash-Carter esitti yhdessä useita duettoja. Filmistä jäävät soimaan klassikot I Walk the Line, Jackson sekä At Folsom Prison, joka äänitettiin vankilassa ja jota aikoinaan myytiin enemmän kuin Beatlesia. Ansiokasta on sekin, että Phoenix ja Witherspoon tulkitsevat laulunsa itse.

Joillekin lienee selviö, että Jacqueline du Pré tunnettiin yhtenä maailman parhaimmista sellisteistä. Anand Tuckerin esikoispitkä elokuva Hilary ja Jackie - rakkaudesta musiikkiin pohjautuu siskosten Hilaryn ( Rachel Griffits), Jackien ( Emily Watson) ja veli Piersin ( Rupert Penry-Jones) sekä Jackien aviomies Daniel Barenboimin ( James Frain) traagisiin kudoksiin. Musiikki on aina mysteeri. Tässä filmissä se kertoo eniten: Joseph Haydn, Johan Sebastian Bach, Johannes Brahms, Antonin Dvorák ja ennen kaikkea Edward Elgarin sellokonsertto. Du Pré menehtyi MS-tautiin 42-vuotiaana. Elokuva nähdään tänään maksullisella kanavalla KinoTV klo 15.30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.