Jaksatko vielä, Jyväskylän ahkera Maija?

Tämä on kertomus Maija Meikäläisestä, Jyväskylän kaupungin työntekijästä.

Kaupungin henkilöstökertomuksen mukaan Maija on keskimäärin 46,5-vuotias lähihoitaja. Palkkaa tämä keskimääräinen kaupungin työjuhta saa 2 304 euroa kuukaudessa.

Viime aikoina ennen niin hyväkuntoinen Maija on alkanut voida huonosti ja hänen sairaslomapäiviensä määrä on alkanut uhkaavasti kasvaa. Nyt Maija viettää petissä jo keskimäärin 18,8 päivää vuodesta, kun se ennen oli liki pari päivää vähemmän.

Sitä Maija ihmettelee, että miksi ne sairauspoissaolot tuntuvat kertyvän juuri heille sosiaali- ja terveystoimeen. Sairauspoissaoloja oli 23 päivää vuodessa sosiaali- ja terveyspuolella, mutta vain 5,4 konsernihallinnossa. Mistä ihmeestä noin suuri ero voi johtua?

Välillä Maija tahtoisi hiukan hellittää yhä kiihtyvää työtahtia, kun ikääkin alkaa jo tulla. Uutisista hän on kuullut, että töissä pitäisi jaksaa entistä pidempää. Kuntatyöntekijät jäävät kuulemma poikkeuksellisen aikaisin eläkkeelle, vain 58-vuotiaina.

Varmuuden vuoksi Maija on alkanut säästää lisäeläkettä. Eihän sitä tiedä, onko Maijan vanhuuseläkkeelle enää maksajiakaan, kun tuo nuori polvikin tuntuu kaatuvan stressivaivoihin. Monella on niin korkeat vaatimukset, että ei ihme, Maija tuumaa.

Hän on huomannut, että varsinkin alle kolmevitoset tuntuvat käyvän usein työterveydessä stressioireiden takia. Heillehän määrätään tätä nykyä jo neljäsosa kaikista mielialahäiriöstä johtuvista sairauslomapäivistäkin. Toista oli ennen. Kymmenen vuotta sitten nuorimman ikäluokan osuus mielialahäiriöistä oli vain 14 prosenttia.

Työeläkelaitoksen tutkimuksesta Maija huomasi, että kolme viidestä suomalaisesta koki kiivastahtisuuden ja korkealle asetetut vaatimukset suurimmaksi ongelmaksi työelämässä. Kyllä Maija on sen huomannut, että töissä ei ole enää niin kuin ennen, kun ei kerkeä edes rupatella.

VUOROTTELUVAPAALLE MAIJA ei kuitenkaan uskalla enää lähteä, sillä nythän mediassa on kerrottu, että siitä seuraa todennäköisemmin työttömyys kuin jos vain jaksaa painaa.

Tarvetta vuorotteluun olisi, selkä kun vihottelee ja mieliala tahtoo välillä painua. Tukirankavaivat henkilöstökertomuksen mukaan muitakin työntekijöitä eniten vaivaavat. Yli 40 prosenttia kaupungin työntekijöiden sairaslomapäivistä kuluu kuulemma niiden aiheuttamina.

Toisena syynä onkin sitten edelleen kasvava joukko mielialahäiriöitä.

Työilmapiiri on kiristynyt, kun kukaan ei tiedä tuleeko sitten kuitenkin se pakkoloma.

Sitäkin Maija ihmettelee, kuka ne työt sitten hoitaa, jos työntekijät ovat lomalla, eikä sijaisia saa palkata.

Kesäillan hämyssä Maija kiittelee onneaan, että on vielä jaksanut. Hän toivoo, että jollakulla siellä konsernihallinnossa olisi viisautta nähdä kaupungin maijojen ja mattien jaksamisen rajat ennen kuin tulee se viimeinen raja vastaan.

Kirjoittaja on uutistoimittaja. Kuva on vuodelta 1972

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.