Jalankulkijat Jyväskylässä lainsuojattomia?

Jyväskylä on vaarallinen kaupunki - ainakin jalankulkijoille. Täällä autoilijat ovat neljän kaupungissa asumani vuoden aikana osoittautuneet poikkeuksellisen piittaamattomiksi kävelijöitä ja muita tiellä liikkujia kohtaan. Läheltä piti -tilanteita on riittänyt ja varsinkin suojatietä ylittäessä saa olla varovainen, jos oma henki on kallis.

Edes ammattiautoilijat eivät tuo turvallista oloa tien päälle. Mutta mitä voikaan odottaa kaupungissa, jossa jo autokoulussa opetetaan ajamaan jalankulkijoiden päälle.

Pari vuotta sitten olin äitini kanssa kävelemässä suojatien yli Cygnaeuksenkadun ja Kauppakadun risteyksessä, kun valo vaihtui punaiseksi kesken matkan. Yleensä autoilijat onneksi kunnioittavat jalankulkijoita sen verran, että suojatien ehtii ylittää jäämättä auton alle.

Tai niinhän sitä luulisi. Yliopiston suunnalta meitä lähestyi nuoren tytön ohjaama, valkoisella kolmiolla varustettu auto, joka oli kääntymässä Gummeruksenkadulle. Kuski ei hidastanut, eikä vieressä istuva liikenneopettajakaan painanut jarrua, vaan antoi auton lähestyä uhkaavasti. Kun kaara oli enää vain metrin päässä, äitini joutui lopulta hyppäämään pois kuljettajan ajolinjalta välttyäkseen kolhuilta.

LUONNOLLISESTI olimme kauhistuneita tapahtuneesta ja autoilijan röyhkeys puhutti vielä monen sadan metrin päässäkin. Kun olimme taas ylittämässä suojatietä, tällä kertaa Sohwin kulmalla, sama auto mateli Vaasankatua alaspäin. Tällä kertaa kuski joutui hiljentämään, sillä edessä oli muitakin autoja.

Pelkääjän paikalla istuva autokoulunopettaja taisi kuulla keskustelumme, sillä tämä keski-ikäinen mies veivasi auton ikkunan auki ja huusi vihaisena: "V.... se oli kyllä punainen!" Ja sehän oikeuttaa ajamaan jalankulkijan päälle?

Ei tainnut olla ammattiopellakaan liikennesäännöt tuoreessa muistissa, sillä tieliikennelain pykälän 32 mukaan "Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille."

Olivatpa valot punaiset tai eivät, suojatiellä jalankulkija on kuningas. Tai ainakin näin pitäisi olla. Huolestuttavaa on, että suojatiesäännöistä oli valmis joustamaan henkilö, jonka pitäisi ammatikseen huolehtia liikenneturvallisuustyöstä.

VUOSINA 2005-07 elokuun loppuun mennessä Keski-Suomessa sattui keskimäärin 216 henkilövahinkoja aiheuttanutta onnettomuutta ja viime vuonna täällä kuoli kaksi jalankulkijaa ja yksi polkupyöräilijä.

Ihme on, että lukemat eivät ole sen suuremmat. Mutta jos muutkin liikenneopettajat ovat samoilla linjoilla kuin kohtaamani ammattilainen ja opettavat nuoret kuljettajat olemaan noudattamatta tieliikennelakia, on jalankulkijoilla syytä huoleen.

Mitenkäs ne Lasten liikennelaulun sanat taas menivätkään?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen vuorontekijä ja avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.