Jalkapalloa sydäntalvella - hieno homma!

Sydäntalvella palstanpitäjä ei haluaisi suurin surminkaan puuttua kotimaiseen jalkapalloiluun, mutta taas on pakko. Aloitetaan siitä älyttömimmästä päästä.

Liigacup, joka ei ole cup ollenkaan, vaan sarjamuotoinen tapahtuma, potkaistiin käyntiin tällä viikolla. Suuressa viisaudessa on päätetty, että cupia potkitaan ulkokentillä. Palstanpitäjä ei ole meteorologi, mutta alkutalven perusteella hän arvioi silti jalkapalloilun olevan hippasen haastavaa, jos sitä aiotaan harjoittaa Suomen tammikuussa jossain muualla kuin neljän seinän sisällä.

JJK:llehan hommassa kävi tietysti ohraisesti. Määrätietoisilla toimenpiteillään paikallista urheilua hitaasti, mutta varmasti hengiltä säästävä Jyväskylän kaupunki on perinteiseen tapaan kääntänyt lämmöt keskitalveksi pois Vehkalammen lämmitettävältä tekonurmikentältä. Lämmitettävän jalkapallokentän olemassaolon voi toki ihan periaatteellisestikin kyseenalaistaa, mutta jos sellainen on kerran rakennettu, niin eikö sitä kannattaisi sitten käyttää?

Ilmeisesti ei.

JJK:n toimitusjohtaja Joni Vesalainen kertoi Suur-Jyväskylä-lehdessä, että seuran tarvitsema lämmitysaika tammikuun alusta helmikuun puoliväliin olisi kustantanut 37 000 euroa. Kenttä olisi avattu, jos JJK olisi maksanut viulut, mutta siihen kettunutuilla ei ollut varaa. Näin ollen JJK joutuu pelaamaan kaikki liigacupin ottelunsa vieraissa, mikä ei viime vuosien kotimenestyksen perusteella ole huono asia ollenkaan.

JA OSATAANHAN sitä maajoukkuetasollakin. Palloliitto nimesi viime vuoden lopulla Markku Kanervan A-maajoukkueen kakkosvalmentajaksi vuoden mittaisella sopimuksella. Uudesta päävalmentajasta ei silloin ollut tuon taivaallista haisua. Eikä ole vieläkään, joten näillä näkymin Kanerva luotsaa maajoukkuetta talvikauden kolmessa harjoitusmaaottelussa. Palloliiton asettama työryhmä kartoittaa parhaillaan hiki hatussa Suomelle uutta päävalmentajaa.

Vaan entäs sitten, jos sellainen löytyy? Joukkuelajeissa viisautta on yleensä ollut se, että päävalmentaja saa itse valita "kabinettinsa". Vt. päävalmentaja Kanervan kakkosvalmentajasopimus on voimassa kuluvan kalenterivuoden loppuun. Mihin "Rive" laitetaan, jos esimerkiksi huhtikuussa remmiin astuva uusi päävalmentaja haluaa jonkun toisen assistentin?

Huh huh. Ryhdikästä, järkevää ja johdonmukaista päätöksentekoa tämäkin.

LOPUKSI hieman matematiikkaa. Tällä ja muillakin palstoilla on jauhettu kyllästymiseen asti kaupungin liikuntatoimen 515 000 euron säästövelvoitteesta tälle vuodelle. Velvoite, joka kurittaa ennen muuta jalkapallo- ja jääkiekkojunioreiden vanhempien rahapusseja tahi luottokorttikoteloita. Palstanpitäjällekin moni on todennut, että eikö tuo kuitenkin ole kaupungin rahoissa aika mitätön summa, mutta pihistelyllä saadaan silti paljon pahaa aikaan.

No. Kaupungin menot viime vuonna olivat noin 854 miljoonaa euroa. 515 000 euroa on siitä noin 0,6 promillea. Tämän kaikki voivat päissään laskea. Tai sitten laskimella.

0,6 promillea. Miettikääpä sitä.

Kirjoittaja on toimittaja ja Keskisuomalaisen kolumnisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.