Jaloa veljeyttä vai kyynistä laskelmointia?

Jos miljoonien ihmisten elinolot ja ihmisoikeudet paranevat poliittisilla päätöksillä, onko päätösten taustatekijöillä väliä?

Kaksi vanhaa vihollista, Yhdysvallat ja Kuuba, ovat viime kuukausina ottaneet valtavia askeleita kohti normaaleja diplomaattisuhteita. Yhdysvallat on poistanut Kuuban terrorismia tukevien maiden listalta ja purkanut puoli vuosisataa voimassa ollutta kauppasaartoa. Vankeja on vaihdettu puolin ja toisin.

Eilen Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ilmoitti diplomaattisuhteiden solmimisesta maiden välillä. Suhteet ovat olleet poikki tammikuusta 1961 alkaen.

Jos tietty poliittinen strategia ei tuota minkäänlaisia positiivisia tuloksia puolessa vuosisadassa, on ehkä syytä harkita toisenlaista lähestymistapaa. Molemmat osapuolet tuntuvat olevan tästä yhtä mieltä.

Muutos ei kuitenkaan ole saanut alkuaan ainoastaan lähimmäisenrakkaudesta ja uskosta ihmisyyteen.

Kuuba on joutunut viime vuosina hankaluuksiin, kun sen läheinen liittolainen ja rahoittaja Venezuela on ajautunut vakaviin taloudellisiin ongelmiin. Öljyrikas Venezuela on auttanut kuubalaisia aateveljiään vuosikymmenten ajan.

Lisäksi Kuuban vallankumouksen johtaja ja saarivaltion pitkäaikainen presidentti Fidel Castro on jäänyt viime vuosina lähes täydellisesti ulos Kuuban johdosta. Raporttien mukaan vuonna 1926 syntyneen miehen terveys on alkanut rakoilla.

Vallan on ottanut nuorempi veli Raul, joka vaikuttaa veljeään huomattavasti halukkaammalta kompromisseihin.

Julkinen salaisuus on, että molemmissa valtioissa odotetaan sitä päivää, jolloin Fidel Castro päättää maallisen vaelluksena. Tällöin viimeinenkin este uudistusten tieltä poistuu.

Myös Yhdysvalloilla on oma lehmä ojassa, kun se uudistaa Kuuba-politiikkaansa. Historiansa aikana Yhdysvallat on ollut epävirallisesti mukana useissa Väli- ja Etelä-Amerikan sisällissodissa ja vallankaappauksissa. Tämän takia USA:n maine Latinalaisen Amerikan maissa on erittäin huono.

Tämä ei sovi Obamalle, eikä myöskään Yhdysvalloille, jonka latinalaisväestö kasvaa hurjalla tahdilla. Linjamuutoksella Obama kerää latinoväestön ääniä demokraattipuolueelleen seuraavia presidentinvaaleja varten. Obama näyttää löytäneen poliittisen agendan, jota kenenkään on vaikea käyttää häntä vastaan.

Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden parantaminen tulee joka tapauksessa olemaan yksi Obaman parhaista saavutuksista. Kyynikko sanoisi, että muutos johtuu ainoastaan öljyn maailmanmarkkinahinnan laskusta, Fidel Castron kuolevaisuudesta, Yhdysvaltojen väestörakenteen muutoksista ja irtopisteiden keruusta USA:n presidenttikisassa.

Realisti voisi tokaista, että mitä sitten. Tärkeintä on, että naurettava kinastelu naapureiden välillä saadaan loppumaan ja ihmisten elinoloja parannettua.

Maapallolta löytyy kyllä muitakin kolkkia, joissa ihmisryhmät ja valtiot jatkavat uppiniskaisesti politiikkaa, joka ei luultavasti koskaan tule tuottamaan hyviä tuloksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.