Janssonin kiusaus

Vaikka työnteko on mukavaa, usein jopa hauskaa, ja tänä päivänä myös etuoikeus, on silti aina vakava asia kun työntekijä kokee tulleensa kiusatuksi.

Oli kyse viestintäjohtajasta tai perusduunarista, kiusattuna oleminen ei ole helppo nakki. Kiusattu saa oitis kitisijän maineen, kun hän mainitsee ahdingostaan. Suomalainen kun ei valita, se taistelee hampaat irveessä ärräpäiden ja ruisleivän voimin.

Harva työkaveri lähtee puolustamaan tai haluaa puuttua työpaikkakiusaamiseen millään tavalla. Lumipallo saa liian usein vieriä rauhassa eteenpäin. Pelko takamuksessa saa velallisen vaikenemaan.

 

Kiusaamistilanteessa on usein kyse henkilökemioista, ne kun eivät vain kohtaa. Suurempi ego jyrää alleen herkemmän, näinhän se on mennyt elämän alkumetreiltä lähtien. Heikot ovat jääneet vaille ruokaa, kun alfanaaras saapuu paikalle. Mur.

Naamakaan ei aina miellytä.

Moni kiusaaja liikkuu minä ensin -ajattelun voimin. He eivät todellisuudessa lotkauta korvaansakaan me-hengelle, joka on ensisijaisen tärkeää yrityksen todellisen hyvinvoinnin ja tulevaisuuden kannalta.

Yrityksen kirkas julkisuuskuva voi peittää alleen monenlaista teeskentelyä. Kirkkaus on ohimenevää, jos ei oikeasti ota opikseen. Kiusata ei saa, sillä se syö motivaation, sitoutumisen ja kehittymishalut.

Isot tulokset syntyvät yhdessä. Yhdessä kasvetaan ja kehitytään kohti tulevaisuuden menestystarinaa. Naiivia? Kenties. Optimisti kuitenkin uskoo.

 

Minulle työ on mielekästä. Aina se ei ole ollut. Olen ollut työpaikassa, jossa kiusaaminen oli esiasteella, ja se tuntui helvetiltä. Otin ja lähdin. Enkä ole katunut, sillä nyt voin hengittää.

Terve työympäristö on etuoikeus sekin. Erään liiton leivissä terve työympäristö tuntui minusta niin ihanalta, että pitkiksi venyneiden työpäivienkin jälkeen virtaa elämään riitti. Toki jokaisessa ihmisten muodostamassa yhteisössä on omat konfliktinsa, mutta niiden ei pidä antaa paisua mahdottomiksi.

Työn ja elämän tasapainottaminen on tärkeää, mutta haastavaa. Pinnalla pulpahtelevat niin burn outit, työnarkomaanit kuin saikuttajatkin. Mitä lie nurkan takaa onkaan vielä tulossa?

Työntekijäksi kuitenkin opitaan elämän ja kokemuksen kautta. Sitä(kään) oppimatkaa ei saa rikkoa kiusaamalla! Ja mikä onkaan yritykselle parempi mainos kuin hyvinvoiva työntekijä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.