Japani irtautuu menneestä

Japanin pääministeri Shinzō Abe on johtanut toista hallitustaan runsaan vuoden. Pääministerillä on kunnianhimoisia suunnitelmia. Taantumassa jo pari vuosikymmentä riutunutta taloutta elvyttää ”Abenomicks”-ohjelma, jonka yksi saavutus on jo Tokion pääsy vuoden 2020 olympialaisten isännäksi.

Myös turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa pannaan tomerasti uusiksi.

Japanin talouden taantuessa naapurimaa Kiina on vahvistunut talous- ja sotilasmahtina. Yhdysvallat joutuu ottamaan Kiinan huomioon yhtäältä hyödyllisenä taloudellisena kumppanina sekä toisaalta kilpailijana ja alueellisena voimatekijänä.

Itä-Aasian strateginen merkitys on kasvanut, ja Abe on tehnyt siitä omat johtopäätöksensä: maan pitää olla itsenäisempi, myös Yhdysvaltain liittolaisena.

Japani kasvattaa varustelumenojaan ja ryhmittelee niitä uudelleen. Maahan on jo perustettu Yhdysvaltain mallin mukainen kansallinen turvallisuusneuvosto.

Hallitus haluaa kumota toisen maailmansodan jälkeen säädetyn pasifistisen perustuslakinsa tulkinnan, joka on estänyt Japania käyttämästä itsepuolustusvoimiksi kutsuttua armeijaansa kollektiiviseen puolustukseen. Nyt armeija halutaan nimetä uudelleen ”kansallisiksi puolustusvoimiksi”, jotka voivat toteuttaa uutta, liittokuntiin osallistumisen mahdollistavaa ”ennakoivaa pasifismia”.

Abe elvyttää perinteisiä japanilaisia arvoja kuten isänmaallisuutta. Tähän liittyi kunniakäynti Japanin militaristiseen ja laajentumishaluiseen menneisyyteen liitetyssä Yasukunin pyhäkössä Tokiossa tapaninpäivänä.

Edellisen kerran Abe vieraili Japanin pääministerinä pyhäkössä vuonna 2006, myös tuolloin käynti herätti kiivaita reaktioita Japanin imperialismin uhreiksi 1900-luvun alkupuoliskolla joutuneissa naapurimaissa.

Pääministerin hallinto on halunnut osoittaa uutta isänmaallista ryhtiään monin tavoin. Koululaisten historian ja maantieteen opetussisällöt pannaan Japanin eduksi uusiksi Etelä-Kiinan merellä, jossa Japanilla on kiistoja Kiinan ja Etelä-Korean kanssa.

Japanin yleisradioyhtiön NHK:n johtaja Katsuto Momii puolusteli puolestaan japanilaisten maailmansodan aikaisia bordelleja todeten, että Japanin syyllistäminen niistä on turhaa, koska ”muillakin armeijoilla oli vastaavia laitoksia”.

Valtaosa japanilaissotilaiden bordelleihin seksiorjiksi pakotetuista ”lohtunaisista” oli korealaisia. Virallisen Japanin anteeksipyytämätön röyhkeys historian kiistattomien rikosten edessä on loukannut uhreja ja heidän omaisiaan sodasta lähtien. Tätä linjaa pääministeri näyttää kannustavan ajamalla maansa koululaisille yhä isänmaallisempaa perusopetusta.

Tähtäimessä on myös perustuslain muuttaminen. Abelle ja hänen liberaalidemokraateilleen (LDP) se merkitsisi lopullista askelta pois Japanin ”sodanjälkeisestä regiimistä”. Perustuslain haastajat muistuttavat, että maailmansodan jälkeen Saksassa perustuslakia on muutettu jo 58 kertaa, Japanissa ei kertaakaan.

Pasifistisella perustuslailla on ollut puolustajanaan maailman vahvimpiin kuuluva rauhanliike. Se syntyi kovasta kokemuksesta: Japani on maailman ainoa ydinasehyökkäyksen kokenut maa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.