Jenkitkin pitäisi pelastaa

Kreikan valtiontalouden viikatetanssi on Euroopassa jättänyt varjoonsa toisen kriisitalouden. Yhdysvallat hoippuu vararikon partaalla.

Yhdysvaltain valtion velka on virallisessa lainakatossa, 14 300 miljardissa dollarissa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa, että mikäli kattoa ei nosteta, seuraukset koko kansainväliselle taloudelle ja finanssisektorille ovat vakavia. Aikaraja on 2. elokuuta. Sen jälkeen velanmaksuja alkaa jo jäädä väliin ja luottoluokitusyhtiöt voivat laskea Yhdysvaltain luokitusta.

Vastikään Yhdysvaltain keskuspankki alensi kasvu- ja korotti työttömyysennustettaan. Setelielvytys eli laman torjunta painamalla lisää rahaa päättyi sovitusti kesäkuun lopussa.

Työttömyysluvut heijastuvat suoraan vaimeutena asuntomarkkinoilla. Ihmiset eivät uskalla ostaa uutta asuntoa, kun vanhakaan ei ehkä mene kaupaksi. Näin liikkuvuus työmarkkinoilla laskee. Toukokuussa Yhdysvaltain työttömyys nousi 9,1 prosenttiin. Merkittävästi se ei hellitä vielä pitkään aikaan.

14 300 miljardia dollaria on 14,3 biljoonaa. Yli kaksisataa kertaa Suomen valtion budjetti. Yhdysvaltain valtionvelka vastaa lähes bruttokansantuotetta. Velkaisuus on jo liki sata prosenttia. Maa on periaatteessa jo maksukyvytön. Asukasta kohti jaettuna jenkeillä on velkaa lähes yhtä paljon kuin kreikkalaisilla. Kotimaisen tuotannon volyymeihin suhteutettuna amerikkalaisten tilanne on toki parempi.

AMERIKKALAISTEN elämäntyyli, eläminen yli varojen, perustuu suurelle luottamukselle. Muut kansantaloudet ovat luottaneet dollariin ja haluavat pitää sitä valuuttavarantona. Kiinalaisetkaan eivät myy valtavia dollarivarantojaan, sillä dollarin arvon romahtaessa he tuhoaisivat omat vientimahdollisuutensa Yhdysvalloissa. Yhdysvallat on voinut jatkaa dollarinsa varantovaluutta-asemaa ja velkaantumistaan painamalla lisää taaloja.

Amerikkalaisia on vain vajaat viisi prosenttia ihmiskunnasta, mutta Yhdysvallat on niin suuri talous, ettei sitä luottamuksen romahtaessa pysty pelastamaan kukaan. Yli varojen eläminen olisi lopetettava ennen romahdusta.

VELKAKATTOA on Yhdysvalloissa viime vuosikymmeninä nostettu jo kymmeniä kertoja, mutta sitä ei voida nostaa ilman kongressin hyväksyntää. Jos sopua ei pian löydy, Yhdysvaltain valtiolta loppuvat rahat vielä tässä kuussa.

Velkakaton nostolle ei ole vaihtoehtoa, mutta kongressi on riitainen. Presidentinvaalit ovat jo ensi vuoden syksynä, ja talous on republikaaneille tärkeä vaalivaltti. Presidentti Barack Obama esikuntineen ei ole pystynyt nostamaan maansa taloutta kasvuun.

Republikaanit haluavat sitoa velkakaton valtion menoihin ja leikata julkista taloutta kuten terveydenhuoltoa ja sosiaalimenoja samalla summalla, jolla kattoa korotetaan. Demokraatit haluavat sisällyttää sopimukseen myös veronkorotuksia.

Taloudesta tulee käynnistyvän vaalitaistelun keskeinen teema. The Washington Post -lehden kyselyssä kaksi kolmasosaa amerikkalaisista oli tyytymättömiä maansa tilaan. Siinä on haastetta kenelle tahansa presidentille.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.