Jenkki-indeksit ennätysputkessa

Dow Jones 30 -Industrial sekä laajempi S&P 500-indeksi ovat tehtailleet uusia korkeusennätyksiä toista viikkoa putkeen. Edellisen kerran kurssit nousivat yhtä kauan ilman laskupäivää vuonna 1996. Sen sijaan enemmän teknologiayhtiöitä sisältävä Nasdaq on vielä kaukana ennätyksestään. Se heilui 5 000 pisteen yläpuolella teknokuplan nosteessa helmi–maaliskuussa 2000, mutta nyt liikutaan 3 200 pisteen tuntumassa.

Ovatko kurssit vaarassa romahtaa, kuten ne aikaisemmin ovat romahtaneet melko pian ennätysponkaisun jälkeen? En usko. Yritysten arvostuskertoimet eivät ole mahdottoman korkealla, mutta toisaalta eivätpä ne olleet edellisissä huipuissakaan vuonna 2007.

Mutta nyt korkotuotoilla ei pärjää edes inflaatiolle ja sijoittajat ovat vasta palaamassa osakemarkkinoille. On arvioitu, että Yhdysvalloissa sijoittajat vetivät 500 miljardia dollaria pois osakkeista vuosina 2008–2012. Nyt siitä on tämän vuoden aikana tuupattu takaisin osakkeisiin vasta 20 miljardia dollaria.

Suomessa on huipulle vielä pitkä matka. Rahastojen vertailuindeksinään käyttämän painorajoitetun OMX-indeksin heinäkuun 13. päivänä vuonna 2007 korkattuun ennätystasoon on matkaa reilut 50 prosenttia. Vielä pitempi matka on yleisindeksillä, jonka Nokia veti täydellä markkina-arvollaan toukokuun alussa 2000 peräti 18 331 pisteeseen. Nyt indeksi on 6 300 pisteen tienoilla.

Helsingin pörssissä ei ole nyt yhtään kansainvälisesti merkittävää yhtiötä, joka olisi nousullaan vetänyt sijoittajia puoleensa. Onhan Kone alallaan maailman kärkeä, mutta se ei ole Nokia. Ulkomaisten sijoittajien vetäytyminen Helsingistä finanssikriisin jälkeen tuntuu vieläkin, eivätkä pörssikurssimme jaksa kotimaisin voimin nousta. Näyttää jopa päinvastaiselta, sillä kotimaiset suursijoittajat ovat vähentämässä omistuksiaan kotimaisissa pörssiyhtiöissä. Hyvät tuotot houkuttelevat uutta rahaa ulkomailta ja siinä mielessä vuosi on alkanut hyvin.

Fortumkin on kaukana huippukursseistaan. Vuoden 2008 alussa se maksoi tuplasti nykykurssinsa verran. Fortumin uskotaan olevan pari askelta lähempänä sähkönsiirtoliiketoimintansa myyntiä. Huhujen mukaan kaupan arvo nousisi viiteen miljardiin euroon eli reiluun viiteen ja puoleen euroon osaketta kohti. Se olisi yli kolmasosa yhtiön nykykurssista.

Mitä Fortum aikoisi rahoilla tehdä? Pelkään, että raha polttaa johdon hyppysiä ja he ryntäävät rahakassinsa kanssa tekemään näyttäviä, mutta tuottamattomia yrityskauppoja. En ole ihan varma, että Ranskasta kannattaisi kalliita vesivoiman käyttöoikeuksia ostaa. Fortum saattaakin katsoa LNG-kaasubisnestä sillä silmällä.

Toivottavasti mahdollisesta myyntihinnasta aimo annos jaetaan omistajille ylimääräisenä osinkona. Valtio omistaa 451 miljoonaa Fortumin osaketta, joten parin euron lisäosinko osaketta kohti tekisi mukavan tilkkeen valtion vuotavaan kassakirstuun. Piensijoittaja maksaisi lisäosingoilla sähkölaskuaan hyvillä mielin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.