Jenkkiluvut seurantaan

Nykyisen näkemyksen mukaan Yhdysvaltain keskuspankki aloittaa koron nostot joulukuussa, kun Euroopan keskuspankki puolestaan pohdiskelee lisää elvytystä. Yhdysvaltain talouskasvu jäi alustavien tietojen mukaan kuitenkin heinä–syyskuussa kovin alhaiseksi.

Niiden mukaan kolmannen vuosineljänneksen trendikasvu oli vain vajaan 0,4 prosentin luokkaa kun edellisneljännekseltä kirjattiin miltei yhden prosentin kasvu. Vuosikasvukin eurooppalaisittain ilmaistuna hidastui kolmannella neljänneksellä tasan kahteen prosenttiin.

Alustavien tietojen mukaan jenkkikasvua piti vahvimmin yllä yksityinen kulutus. Sen jälkeen on saatu jo tuorein tilasto siitäkin ja se osoittaa kasvun selvää hidastumista.

Ensi perjantaina tulevat lokakuun työllisyystiedot. Kaksi edeltävää kuukautta ovat olleet selviä pettymyksiä, nyt odotetaan jonkin verran parempaa työllisyyslukua.

Vaikka euro on heikentynyt 1,10 taalan tuntumaan Yhdysvaltain rahapolitiikan käänteen odotuksessa, voi olla että koronnoston aika meni jo. Tosin pörssikurssien selvä nousu yleensä tukee amerikkalaisten yksityistä kulutusta. Lokakuu tuotti osakekursseihin selkeän nousun ruman alkusyksyn jäljiltä.

EU:ssa alustavat kasvuluvut kolmannelta neljännekseltä saadaan ensi viikon perjantaina. Samana päivänä kerrotaan tuotannon suhdannekuvaajaan perustuva kolmannen neljänneksen kasvuarvio myös Suomessa.

Tämän viikon keskiviikkona tulee elinkeinoelämän syysbarometri Suomessa ja torstaina EU:n kasvuennuste.

Suomessa lokakuun kuluttajaluottamuslukema oli ruma. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, kriisipuheet ovat olleet sitä luokkaa. Tämän kuukauden aikana nähdään, saadaanko työmarkkinoilla aikaan kilpailukyvyn parannuspaketti vai lähteekö hallitus viemään eteenpäin kepityslakejaan. Kumpikaan vaihtoehto ei saa kotitalouksia hurraamaan.

Kaikkein pahin vaihtoehto on tietysti se, että Kiinan ja kehittyvien talouksien notko saa seurakseen hitaan jenkkikasvun, joten tämänkertainen nousuyritys maailmantaloudessa olisi taas nähty. Milloin missäkin kriisissä elävä EU ei omillaan saa kunnon kasvua aikaan. Se on nähty jo monet kerrat.

Yhdysvalloissa pohditaan ekonomistien piirissä vakavasti keskiluokan tulevaisuutta nykymaailman trendeissä. Voisiko joku kiinnostua aiheesta Euroopassakin?

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.