Jenkkiviikko markkinoilla

Tällä viikolla eletään markkinoilla amerikkalaistahdissa. Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitea aloittaa kaksipäiväisen kokouksensa tänään. Huomenna saadaan lausunto, josta luetaan suurennuslasilla korkovihjeitä, vaikka niitä tuskin tulee. Samalla tulee ensitieto toisen vuosineljänneksen talouskasvusta ja perjantaina tuoreimmat työllisyysluvut.

Yhdysvaltain taloudessa toinen vuosineljännes on ollut surkeaa ensimmäistä selvästi parempi. Työllisyystilanne on myös kohentunut, vaikka työmarkkinoilla on rakenteellisia ongelmia yhä kosolti.

Rahoitusmarkkinoita kiinnostavat vain vihjeet siitä, milloin nykyinen supermatalan keskuspankkikoron politiikka tulee tiensä päähän. Keskuspankin ylimääräisen likviditeettihanan kiertäminen kiinni sen sijaan jatkuu vielä hetken.

Syksystä näyttää kuitenkin tulevan ongelmallinen. Sodat jatkuvat vähän siellä ja täällä ja saattavat tuottaa vastenmielisiä yllätyksiä myös markkinoille. Toisaalta Yhdysvalloissa käy keskustelu sijoitusmarkkinoiden kuplista jo laajana. Amerikkalaiset ovat myös alkaneet vetää pois sijoituksiaan kaikkein riskisimmistä rupukohteista. Kun sijoituksia vedetään maailmalta kotiin, dollari vahvistuu.

Dollarin kuuluukin vahvistua ainakin suhteessa euroon, mutta toistaiseksi muutos on ollut hidasta. Toivoa sopii, että euro heikkenee hallitusti suhteessa dollariin jatkossakin. Varmaa se sen sijaan ei ole.

Sanktioita Venäjää kohtaan on kiristetty lännessä ja EU keskustelee vieläkin vaikuttavammista sanktioista. Venäjän talous piristyi hiukan toisella vuosineljänneksellä, mutta pieni kasvu lienee parhaillaan taas heikkenemässä.

Ukrainassa taistellaan yhä ja varmentamatonta informaatiota tulvii edelleen. Se tiedetään, että Ukrainan hallitus muuttui toimitusministeristöksi. Pääministerin eroilmoituksen syy oli se, ettei hallitus saanut parlamentista päätöksiä, joita Kansainvälinen valuuttarahasto piti ehtona jatkorahoitukselleen. Ukrainan läntisillä rahoittajilla on kuitenkin pitkä pinna.

Amerikkalaiset alkavat kohta keskittyä omiin marraskuun välivaaleihinsa. EU kokoaa huippuvirkamies- ja komissaaripakettiaan koko alkusyksyn, mutta nyt käynnistyy manner-Euroopan varsinainen lomakuukausi.

Suomessa hallitus tekee elokuussa ensi vuoden budjettiesityksensä, jonka pääsisältö jo tiedetään. Suomi sai Moodyn välikatsauksessa vakaan kolmen A:n luottoluokituksen ja kehuja rakenneuudistuksista, jotka ovat yhä keskentekoisia.

Suomalaisten luottamus kansantalouden näkymiin vahvistui, mutta oman taloutensa tulevaisuudesta kansalaiset ovat epävarmoja. Se ei tiedä hyvää kaupalle eikä sitä kautta kansantaloudellekaan. Elinkeinoelämän luottamuslukematkaan eivät hurraata ansaitse. Kovin on liukas reitti syksyä kohti.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.