Jo kolmas vuosi sotaa

Verinen sisällissota Syyriassa kääntyy kolmannelle vuodelleen. Jokainen kriisin humanitaarinen välitilinpäätös on edeltäjiään synkempi.

Tilastointi tuottaa erilaisia lukuja, mutta kaikki kertoo yksiselitteisesti valtavasta inhimillisestä katastrofista.

Sodassa on surmattu ainakin 70 000 ihmistä. Kotimaansa jättäneitä rekisteröityjä syyrialaispakolaisia on jo yli miljoona. Pakenemisen tahti on viime kuukausina vain kiihtynyt, pelkästään alkuvuodesta Syyrian rajojen yli tuli yli 400 000 ihmistä.

Pakolaisongelman paisuminen on yllättänyt YK:n. Maailmanjärjestö odotti miljoonan pakolaisen rajan menevän rikki vasta kesällä. Pakolaisia tulvii naapurimaihin jopa 8 000 henkeä päivässä.

YK varoittaa syyrialaispakolaisten määrän voivan jopa kolminkertaistua tänä vuonna. Ja kaiken aikaa yhtenä kriisivaihtoehtona on sodan leviäminen myös Syyrian rajojen ulkopuolelle.

Syyriassa maan sisäisiä pakolaisia on yli kaksi miljoonaa. Yli neljä miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Leipä uhkaa loppua kaikkialla Syyriassa.

Pakolaisia on koetellut ankara talvi, jonka he ovat joutuneet kestämään pääosin kesäkäyttöön tarkoitetuissa teltoissaan. Sateet ovat muuttaneet leirit mutavelliksi, mikä yhdessä ylikansoituksen kanssa lisää epidemioiden vaaraa.

Kriisin pahenemisesta huolimatta YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on saanut kansainväliseltä yhteisöltä vain neljäsosan pyytämästään 1,5 miljardin dollarin avusta. Avustustarvikkeista on ollut pulaa.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP tarvitsisi kiireesti 120 miljoonaa euroa jatkaakseen käynnissä olevia operaatioitaan edes kesän alkuun asti. WFP ruokkii miljoonia ihmisiä Syyriassa ja naapurimaissa, hätäapuoperaatioiden pyörittämiseen menee 14 miljoonaa euroa joka viikko. Rahoituspulan vuoksi WFP joutuu vähentämään paitsi ruoka-annostensa myös avustettaviensa määriä jo ensi kuussa.

Monia läheisiään menettäneet pakolaiset ovat pahoin traumatisoituneita. Aineellisten olojen ankeuden lisäksi avustajien huolena on evakkojen henkinen hyvinvointi. Suurimmassa vaarassa ovat konflikteissa helposti unohtuvat lapset ja nuoret.

Puolet kaikista Syyrian pakolaisista on lapsia, heistä suurin osa alle 11-vuotiaita.

YK:n lastenavun järjestön Unicefin mukaan syyrialaiset ovat vaarassa menettää kokonaisen sukupolven, jonka sota ja väkivalta demoralisoi. Unicef muistuttaa, että välittömän avun tarpeessa olevista neljästä miljoonasta syyrialaisesta puolet on alle 18-vuotiaita, heistä pitkälti yli puoli miljoonaa on alle viisivuotiaita lapsia.

Koulut jäävät käymättä, mutta sotaan värvätään yhä enemmän lapsia. Erityisesti poikia käytetään molemmilla puolilla sotilaina ja jopa ihmiskilpinä estämään hyökkäyksiä, kertoo Pelastakaa lapset -järjestö. Tyttöjä puolestaan pakotetaan naimisiin yhä nuorempina.

Kaiken taustalla on sodan kylmä moraalitalous. Kun yhteiskunta murentuu ympäriltä, väkivalta, aliravitsemus, sairaudet ja henkiset traumat ohjaavat lapsia sodankäynnistä selviytymisen kolkkoon todellisuuteen, jossa lapsuuden viattomuus saa väistyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.