Jo riittää, ministeri Wallin

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) on uponnut syvälle harhautuspuheiden hetteikköön. Puolustusvoimauudistuksen julkistamistilaisuudessa Wallin puhui varuskuntaratkaisujen perustuvan sotilaallisiin perusteluihin. Kaikenlaisen politikoinnin hän kielsi.

Seuraavana aamuna puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen oli aamutelevision haastattelussa eri linjalla. Näin jälkikäteen on helppo tulkita, että puolustusvoimien komentaja oli silloin vaikeassa välikädessä. Hän tiesi, että Dragsvikin varuskunta oli säilymässä ministerin poliittisten ohjeiden takia. Puolustusvoimat olisi varuskunnan lakkauttanut. Ministeri Wallin kuitenkin puhui aivan muuta ja oli kuin poliittista ohjausta ei olisi tapahtunut.

Nyt tapahtumat ovat selvinneet. Oikeuskanslerin selvityksessä kansliapäällikkö Arto Räty ja komentaja Puheloinen kertovat, että Dragsvikin oli puolustusvoimien lakkautuslistalla. Ministeri Wallinin ohjeiden jälkeen varuskunta poistettiin lahtilistalta.

Tapahtumien kulku on epämiellyttävä. Ministeri valehteli pitkään asiassa. Sotilaat vaikenivat aluksi. Vasta oikeuskanslerin selvitykset toivat oikean tiedon julki.

 

Pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.) tilanne on hankala. Pääministeri on vakuuttanut, että varuskuntien lakkautukset tehtiin vain sotilaallisen perustein. Hän väittänyt, että hallitus ei näpelöinyt varuskuntauudistusta aluepolitiikan eikä minkään muunkaan politiikan perusteella.

Nyt on todistettu, että päätöksiä oli näpelöity kielipolitiikan perusteella. Siksi on pakko kysyä, miksi kielipolitiikka voi vaikuttaa varuskuntapäätöksiin mutta aluepolitiikka ei? Pääministerillä ei voi olla kuin huonoja vastauksia.

On toki luonnollista, että RKP:n ministeri ajaa ruotsinkielisten asiaa. Se ei silti ole hyväksyttävää, että ministeri valehtelee julkisesti valtakunnan asioissa. RKP tekisi viisaasti, jos se vaihtaisi ministeriään.

Wallinin luottamus on hajoamassa hallituksessa. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen lausui eilen kriittisiä Wallinin toiminnasta. Myös Katainen osoitti tuohtumusta.

Wallin on viime päivinäkin jatkanut harhaisia puheitaan. Hän sanoo, että kielilain mukaan Dragsvikin varuskuntaa ei voida sulkea. Se ei pidä paikkaansa. Ruotsinkielistä joukko-osastoa ei lain mukaan voi lakkauttaa. Joukko-osaston voi silti siirtää vaikka Keuruulle.

 

Keski-Suomen työttömyys on karmeissa luvuissa. Työttömyysaste on 13,4 prosenttia. Maakuntamme vajosi ely-keskusten joukossa historiallisen alas, sillä Kainuu (12,9 %) ja Lappikin (13,1 %) menivät ohi. Taakse jää vain Pohjois-Karjala (14,2 %).

Pitkäaikaistyöttömyys ja nuorisotyöttömyys lisääntyvät.

Maakunnan päättäjien on syytä herätä todellisuuteen. Edes Jyväskylän seutu ei ole auvoinen kasvukeskus, jossa kaikki on hyvin.

Nyt on tekojen aika. Aktiivisuutta voi odottaa kärkikansanedustajiltamme Henna Virkkuselta (kok.), Mauri Pekkariselta (kesk.), Susanna Huoviselta (sd.) ja Sinuhe Wallinheimolta (kok.) Wallinheimolla on aikaakin, kun hän jättää kiistellyn lukioliikelaitoksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.