Johtamisen oppia elokuvista

Forrest Gump (1994): Jos ei osaa johtaa itseään, ei voi johtaa muita hyvin. Gumpin positiviinen ja käytännönläheinen elämänasenne on loistava esimerkki erinomaisesta itsensä johtamisesta.

Apollo 13 (1995): Avaruuslennosta tuli kuuluisa miehistön henkeä uhanneen teknisen vian vuoksi. Elokuva näyttää, millainen merkitys tehtävän suorittamisessa on yhteisellä visiolla, luottamuksella, luovuudella ja intohimolla.

Tuntematon sotilas (1955): Väinö Linnan kirja ja Edvin Laineen elokuva Tuntematon sotilas on kokonaisvaltainen tutkielma ihmisten johtamisesta ja hämmästyttävän kattava kuvaus erilaisista persoonallisuustyypeistä. Niiden pohjalta kirjoitettu Tuntematon sotilas ja johtamisen taito (Lundberg, 2005) on yksi kuuluisimmista suomalaisista johtamiskirjoista.

Master and the Commander - Maailman laidalla (2003): Kaksi sotalaivaa ottaa yhteen Napoleonin sotien aikana. Elokuva alleviivaa karismaattisen ja jämäkän, mutta oikeudenmukaisen johtamisen merkitystä erityisesti kriisin aikana. Jälleen teemana nousee esille miehistön luottamus johtajaan.

Moneyball (2011): Baseball-elokuvassa toimitusjohtaja Billy Beane kehittää apulaisensa kanssa koko lajin mullistavan tavan analysoida ja rekrytoida pelaajia matemaattista tilastointia hyväksi käyttäen. He saavat murskaavaa kritiikkiä. Tositapahtumiin perustuva elokuva korostaa vision merkitystä ja periksiantamattomuutta.

Beanen käyttämä menetelmä mullisti myöhemmin koko urheilumaailman tavan mitata pelaajien osaamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.