Joissakin maissa lukeminen voi olla harvojen harrastus

Suomalaiset ovat lukijakansaa. Lukeminen on edelleen yksi suomalaisten ykkösharrastuksista. Suomalaiset lukevat niin sanoma- kuin aikakauslehtiä ja kirjoja maailmanlaajuisesti verrattuna paljon, mutta silti kirjojen ja lehtien lukeminen laskee Suomessa.

Kansainvälisessä oppimistuloksia mittaavassa PISA-tutkimuksessa Suomi on edelleen lukutaidon kärkimaita, mistä syystä Suomen koulutusjärjestelmä kiinnostaa laajasti kansainvälisesti.

Olen useissa maissa eri puolilla maailmaa törmännyt siihen, että ainakin koulutetut ihmiset tietävät Suomen maineen korkean koulutuksen maana, vaikka eivät välttämättä tietäisi Suomesta mitään muuta tai osaisi edes sijoittaa Suomea oikeaan maanosaan maailmankartalla.

Suomalaisten lasten ja nuorten lukemisharrastuksen vähenemisestä on syytä olla huolissaan. Kirjojen lukeminen rikastuttaa sanavarastoa ja vaikuttaa positiivisesti kaikkeen oppimiseen.

Kirjoja lukevan teinin sanavarasto on jopa 70 000 sanaa ja nuoren, joka ei lue, vain 15 000.

Pohja lapsen lukuharrastukselle luodaan jo varhaislapsuudessa. Päivittäinen iltasatuhetki luo pohjaa myöhemmälle lukemisharrastukselle ja vaikuttaa positiivisesti koulumenestykseen ja oppimiseen.

Suomalaiset lapset ja nuoret ovat lukemisharrastuksen hiipumisesta huolimatta globaalissa mittakaavassa ahkeria lukijoita. Maapallon väestön yli 15-vuotiaista 14 prosenttia on täysin lukutaidottomia.

Monissa maissa lukutaitoprosentti on korkea, mutta käytännön lukutaito on niin heikkoa, ettei se riitä vaikkapa sanomalehden lukemiseen tai edes viranomaislomakkeiden täyttöohjeiden ymmärtämiseen.

Esimerkiksi Egyptissä valtion johtokin on havahtunut siihen, että koulutusjärjestelmän tehottomuuden vuoksi iso osa peruskoulun päättävistä nuorista on käytännössä lukutaidottomia, vaikka tilastollisesti heitä ei lukutaidottomiksi lasketa.

Egyptissä ja muissa arabimaissa näkee hyvin harvoin kenenkään lukevan kirjaa. Kirjastot ovat harvinaisia eikä kodeissa yleensä ole muita kirjoja kuin islamin pyhä kirja Koraani.

Monet egyptiläiset fiktiiviset romaanit ovat niin kapoisia ja lyhyitä, että niitä pitäisi romaanin sijaan kutsua esseiksi tai novelleiksi.

Sanomalehtiä luetaan enemmän kuin kirjoja, mutta lehtiä luetaan silloin kun niitä satutaan lehtikioskista ostamaan. Kotiin tilattu sanomalehti on Egyptissä harvinaisuus.

Moni maahanmuuttaja kertoo ihmetelleensä aluksi Suomessa opiskelijoiden valtavaa määrää koska on tulkinnut jokaisen näkemänsä kirjaa lukevan opiskelijaksi kunnes on tajunnut, että Suomessa luetaan kirjoja myös huvin vuoksi ja viihdykkeeksi.

Jörn Donnerin mainoskampanjassa muinoin lanseeraama fraasi ”Lukeminen kannattaa aina” on vahvasti totta.

Lukemisharrastuksen etenkin keski-iästä vanhuuteen on todettu hidastavan muistisairauksien kehittymistä ja pienentävän muistisairauksien riskiä.

Kirja viikossa pitää lääkärin loitolla?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .