"Jokainen ihminen on joulun arvoinen..."

Joulu saapuu, oletko valmis? Näin voisi nykyisen mallin mukaan kysyä ainakin suurimmat kauppaketjut. Ja tietenkin pienemmät perässä. Mainoksia tulee pilvin pimein. Iso ongelma on jätepaperilaatikon jatkuva täyttyminen mainoksista. Anteeksi vaan kauppiaat, sinne minä suurimman osan mainoksista suoraan heitän. Ei siksi, että aliarvioisin teitä, vaan siksi, että taantuma vaikuttaa myös minuun.

Tänä vuonna ei ostoksia suoritella vanhaan malliin. Vastuuntuntoisena yrittäjänä yritän pitää sidosryhmäni tyytyväisenä ja suoritan minulle kuuluvat velvoitteet eräpäivien mukaisesti. Verottaja, pankki, vakuutusyhtiöt ja öljy-yhtiöt muiden mukana tulevat tänä vuonna saamaan suhteessa suuremman osan käytettävissä olevista tuloistani aiempiin vuosiin verrattuna.

Joulun odotukseen ladataan valtavia paineita: kaikki pitää toimia perinteen mukaisesti. En tiedä onko joulustressiä tutkittu, mutta näin kokemusperäisesti voi todeta, että se on varmaan vuoden kovin stressi. Siihen sisältyy epäonnistumisen tunnetta, itsetunnon heikkoutta, vihaa, loppuun palamista ja jatkuvia riitoja. Joulun sanomalla ei siinä ole sijaa. Joulun kulissit on oltava kunnossa.

Nämä kulissit tarkoittavat luottokorttien toimivuutta, runsaita käyttövaroja, runsaita joululahjoja ja notkuvia joulupöytiä. Mitähän tähän sanovat ne 650 000 suomalaista, jotka ovat pienituloisia? Pienituloiseksi luokitellaan henkilö, jonka ansiotulojen yläraja on 12 460 euroa vuodessa. Pienituloisten osuus prosentteina koko kansasta on 12,5. Edellä mainitut luvut ovat vuodelta 2006. Vuonna 1993 vastaava prosentti oli 6,4, joten luku on tuplaantunut viidentoista vuoden aikana. Pienituloisten joulu ei kunnioita kulisseja, vaan se toimii päivä kerrallaan-periaatteella. Siihen periaatteeseen eivät kuulu laajat shoppauskierrokset.

Kävin tutkailemassa Tilastokeskuksen tilastoja tämän jutun taustaksi. Minua alkoi kiinnostaa mitenkä tuloerot ovat kasvaneet viimeisten vuosien aikana ja ketkä ovat tipahtaneet todelliseen tuloloukkuun.

Vuonna 1993 suurituloisimman viidesosan tulot olivat kolme kertaa suuremmat kuin pienituloisimman viidenneksen. 2006 tilanne oli muuttunut siten, että edellä mainitun suurituloisimman ryhmän tulot olivat neljä kertaa suuremmat kuin pienituloisimpien. Pienituloisin väestöryhmä on yksin asuvat nuoret. Opiskelijakotitaloudet ovat myös tiukoilla. Niistä talouksista yli 80 prosenttia jäi pienituloisuusrajan alapuolelle vuonna 2006. Voidaan vain kuvitella, missä tilanteessa ollaan tänä päivänä talouden taantuman aattopäivinä.

Sanotaan, että jouluna ei saisi säästää, koska se luo lisää työttömyyttä. Onneksi meillä on demokraattinen oikeus päättää omista asioistamme. Kaikki eivät yksinkertaisesti voi olla ylläpitämässä kulutusjuhlia.

On lisäksi todella moraalitonta, että kaikenmaailman pikavippiyritykset saavat touhuta vapaasti ja olla samalla lisäämässä joulun jälkeistä ahdinkoa useissa perheissä. Luottokortinkaan ei ole syytä olla kansalaisen paras kaveri jouluostoksilla. Jos jonkun pitää olla elvyttämässä joulumarkkinoita, niin se on kyllä joku muu taho kuin pienituloisen perheen isä tai äiti. Valtio voisi jakaa heikoimmassa asemassa oleville ostokuponkeja, joilla he voisivat luoda perheilleen materiaalisesti tasa-arvoisemman joulun. Se olisi solidaarinen keino olla mukana elvyttämässä palveluelinkeinoa ja samalla maksajana olisivat tasapuolisesti veronmaksajat.

Loppujen lopuksi joulu on henkinen juhla. Jouluna olisi syytä rauhoittua ja olla välittämättä kaupallisesta melskeestä sen ympärillä. Tietenkin helpommin sanottu kuin tehty. Joululla ei ole kaikille kristillistä sanomaa, mutta heillekin joulu jotain merkitsee. Ehkä vapaapäiviä, joita muuten ei olisi tai korkean prosentin työpäiviä.

Heille, joille kristillisyys on tärkeää, joulun sanoma on selkeä. Me kaikki olemme Joulun ansainneet ja meillä on mahdollisuus tehdä siitä oman näköisemme. Materialistinen Joulu voi olla köyhä kun taas vastaavasti ilman suurempaa materiaa rakennettu joulu voi olla rikas. Joulu on arvokysymys. Jokaisella on oikeus viettää omien arvojensa mukainen joulu. Siis kaikille Oikein Hyvää Joulua ja vieläpä tasapuolisesti.

Kirjoittaja on taksiyrittäjä Jämsänkoskelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.