Jokainen muslimi ei ole terroristi

Tämän tekstin otsikko on monen mielestä naurettava. Sitä se on minustakin. Juuri nyt se tuntuu siitä huolimatta ilmeiseltä valinnalta.

Keskisuomalaisen verkkosivuilla Brysselin tiistaisia terroritekoja kommentoitiin muun muassa näin: ”Kovat keinot käyttöön. Muslimit takaisin lähtömaihinsa. Perään suvakit, jotka suojelee tuollaista.”

Käytin pitkän tovin etsien painokelpoista kommenttia. Rajumpia ja rumempia olisi ollut tarjolla yllin kyllin.

Terrorismin tavoitteena on pelon ja epäluulojen levittäminen, se sanottiin ääneen jo Pariisin iskujen jälkimainingeissa. Nyt jo näyttää siltä, että siinä on onnistuttu pelottavan hyvin.

Esimerkistä käy hallituspuolueen jäsenen, eduskunta-avustaja Terhi Kiemungin (ps.) virpomassa olleisiin muslimilapsiin kohdistama ja kohuttu halveksunta. Hän pilkkasi viikonloppuna Facebook-päivityksissään virpomassa olleita muslimityttöjä muun muassa näiden hijab-huiveista. Samaa, täyteen ymmärtämättömyyteen perustuvaa islaminvastaista propagandaa suoltavat meillä sujuvasti jopa kansanedustajat.

Nämä muslimivihan levittäjät pelaavat suoraan terroristien pussiin.

Iskujen tekijöiden pyrkimyksenä on sanottu olevan halu tehdä ”kalifaatin” jättäneiden ja sitä paenneiden ihmisten elämä tukalaksi Euroopassa. Samalla iskut toimivat pelotteena Isisin valtapiirissä konfliktialueilla eläville ihmisille.

Vastakkainasettelu on terroristeille myös rekrytointiase. Helsingin yliopiston joulukuinen Syrjintä, polarisaatio, nuoriso ja väkivaltainen radikalisoituminen -raportti varoittaa, että islamia ja muslimeita ympäröivä negatiivinen ilmapiiri on Suomessakin keskeinen syy radikalisoitumiseen. Tutkimuksessa haastateltiin useita ihmisiä, joiden läheisiä on lähtenyt Suomesta Syyriaan.

”Monet kokevat, että uskonnolliseen olemukseen liittyviä seikkoja tulkitaan merkkeinä terrorismista. Jos on parta tai käyttää niqabia, syntyy automaattisesti käsitys, että henkilö on terroristi,” raportissa kuvataan.

Olemmeko me todella näin yksinkertaisia?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.