Jokaisell' on nyrkkimies, vaan tapella ei saaPelicansilla on Helenius, HIFK:lla Nielikäinen, Jokereilla VandenBussche, Ilveksellä Kudroc, HPK:lla Mäkiaho, Lukolla Platil, Tapparalla Henry, TPS hankki McDonellin, Ässät saa taas Nickersonin.

SaiPallakin on Levokari ja Bluesilla Ben-Amor. Mitä jää jäljelle? KalPa, Kärpät ja JYP. Siinäpä seurat, joilla ei (toistaiseksi) ole selkeää tai ainakaan ilkeää fyysistä pelotetta kokoonpanossaan. Kärjistäen voi sanoa, että jos peli menee ihan hulinaksi, on JYP äkkiä nesteessä kaikkia muita paitsi näitä kahta seuraa vastaan. Ja Kärppiä vastaan ollaan muuten vain nesteessä.

"Onhan meillä "Rystyset" Rahikainen", huutaa nyt joku.

On toki, ja mies vaikuttaakin kelpo rouhijalta, jolle sopisi antaa enemmänkin peliaikaa, kuin mitä toistaiseksi on nähty. Mutta maineeltaan Rahikainen ei yllä läheskään kaikkien edellä mainittujen virkaveljiensä tasolle. Toisekseen, JYP:ssä ei ihan hevillä myönnetä, mitä varten Rahikainen on seuraan hankittu. Sääli sinänsä. Jos myönnettäisiin, se selkiyttäisi miehen roolia.Tappelut pois, ettei kukkahatut suutu


Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona SM-liigan lähettäneen seuroille paimenkirjeen, jonka viesti on selvä. Tappelut pois, etteivät kukkahattutädit ja niiden mukana sponsorit suutu. Veikeää, sillä:

"No, nää on vaarallisia vastauksia, mutta mä oon positiivisen aggressiivisuuden kannattaja ja oon yrittänyt välttää turhan varovaisia lausuntoja. Eli kyllä tähän jääkiekkopeliin kuuluu tappelu joskus sillon tällön, mutta meidän tehtävä liigassa on pitää se raja jossain. Se ei saa mennä yli. Missä se raja menee, niin sehän syntyy monesti mielikuvien kautta ja julkisuuden kautta."

Näin vastasi liigan tuleva toimitusjohtaja J-P Vuorinen Kiekko-Keskisuomalaisen web-väitteeseen "tappelut kuuluvat jääkiekkoon" noin kuukausi sitten.

Kommentti kuulosti alustaan mukavalta ja lopustaan karmivalta. Siis nyrkkipokka silloin tällöin on ihan ok, kunhan sitä ei revitellä kohtuuttomasti mediassa. Jos revitellään, niin kuin nyt on revitelty, tappelut lakkaavat yhtäkkiä kuulumasta lajiin.

Paimenkirjeen takana on epäilemättä vielä reilut kaksi kuukautta liigapomona jatkava Urpo Helkovaara, mutta siltikään liigajohdon tappelulogiikka ei ihan avaudu allekirjoittaneelle.Mystinen tappelulogiikka


Summasummarum. Liiga haluaa karsia tappelut nyt, kun lähes joka joukkueella on riveissään jonkin sortin nyrkinheiluttaja. Valtaosa heistä osaa tehdä kaukalossa hyvin paljon muutakin kuin tapella, mutta kuitenkin. Jos minä olisin liigaseuran edustaja SM-liigan hallituksessa, olisin hyvin, hyvin vihainen. Olo olisi kuin Ferrarin ostajalla, jolle lyödään yhtäkkiä takalasiin kahdeksankympin lätkä. Niin, lapset. Sellainen oli ennen vanhaan juuri ajokortin saaneilla pakollinen.

Ennen kauden alkua liiga antoi seuroille signaalin, jonka mukaan tappeluista tulevia rangaistuksia lievennetään. Tappelusta rapsahtanut automaattinen yhden ottelun pelikielto kumottiin. Nyt kelkka aiotaan kääntää yhtäkkiä päinvastaiseen suuntaan, kun yksi nujakka sai suhteettoman paljon palstatilaa.

14 SM-liigaseuraa pyörittää yhteenlaskettuna noin 57 miljoonan euron liikevaihtoa. Minä en bisneksestä juuri ymmärrä, mutta mikä muu tämän kokoinen konsortio tekee toimintaansa merkittävästi vaikuttavia linjanvetoja muutaman populistipoliitikon turhanpäiväisen lässytyksen perusteella?Pitäisi, mutta mistä?


Vielä takaisin JYP:iin. Pitäisikö hurrikaaninuttuihin hankkia maineeltaan riittävän pelottava kovanaama?

Voi olla, että JYP pärjää ilmankin, mutta muistelkaapa työsulkukevättä 2005. Jody Shelleyn läsnäolo vapautti taitopelaajat pelaamaan, kasvatti karvoja rintaan monelle ja kansa oli haltioissaan. Eräs koko lajin kovimpia luita on tietysti huono esimerkki, sillä eihän tuollaista kaveria tänne mistään saa.

Mutta ei siihen välttämättä Shelleyta tarvita. Kyllä Jarkko Gladinkin aikana JYP:n otteluissa vallitsi kohtuullisen hyvä kuri ja järjestys.

Vastaus kysymykseen on siis pitäisi. Mutta mistäs mitään gladejakaan hankit tähän aikaan vuodesta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.