Jokaiselle jotakin

Inflaatioluvut niin euroalueella kuin Yhdysvalloissa olivat marraskuussa odotettuakin korkeampia. Se ei kerro hidastuvasta taloudesta. Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden ongelmat ja kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden epävarmuus ovat kuitenkin ennallaan. Keskuspankit pyrkivät jälkimmäiseen puuttumaan jopa koordinoidusti ja Yhdysvaltain hallitus rakentaa kotimaan asuntomarkkinoiden tueksi velkapelastusohjelmaa, joka jopa puuttuu suoraan ongelmaluottojen hinnoitteluun. Joululahjoja näyttää olevan jaossa siis niin optimisteille kuin pessimisteille.

Atlantin takana marraskuu on saattanut olla jopa roimastikin odotettua parempi kuukausi taloudessa. Velkainen kansa lähti sesongin alussa joukolla jouluostoksille hyötymään alkusesongin aletarjouksista. Vähittäiskaupan luvut paranivat hyppäyksellä. Myös teollisuuden tuotanto näyttää kasvaneen ihan mukavasti. Silti ongelmat eivät ole ohi.

Markkinoilla tavan mukaan heilahdeltiin joka jenkkitiedon mukana. Alkuviikon taantumailmapiiri kääntyi Atlantin takana korkojen nousuksi ja dollarin vahvistumiseksi. Euro maksaa jo alle 1,46 dollaria. Kovin kaksisesti ei silti korjailtu arvioita tulevista keskuspankkikoron pudotuksista, vaikka jenkkikeskuspankki ei erityisen selvästi vihjannut niistä päättäessään tämän vuoden kolmannesta ohjauskorkonsa laskusta.

EUROOPASSA PUOLESTAAN ensi vuoden talousennusteita hinataan amerikkalaistapaan aiempaa alemmas. Inflaatio ylitti marraskuussa kolmen prosentin rajan ja pohjainflaatiokin nousi nyt jo selvästi keskuspankin inflaatiotavoitteen yli. Vaikka Euroopan keskuspankin puheet ovat olleet haukkamaisia, pankki ei uskaltanut ohjauskorkoonsa koskea, kuten odotettiinkin.

Yksi yksityiskohta kannattaa noteerata. Euroalueen alimman inflaation maat olivat viime kuussa Hollanti ja Suomi. Suomen harmonisoitu hintaindeksi osoitti 2,1 prosentin vuosinousua kuluttajahinnoille. Suomen oma kotimainen inflaatioprosentti oli samaan aikaan 2,9 prosenttia ja lienee lähempänä kuluttajien kokemusta. Eri asia sitten on, kuinka kauan, sillä asuntomarkkinoilla korot ovat jo näkyneet hintariehan laantumisena. '

Tilastokeskuksen mukaan omakotitalojen hinnat kääntyivät jo alkusyksyllä selvästi alaspäin. Asuntopuolen käsittely tuottaa suurimman eron kotimaiseen ja harmonisoituun hintaindeksiin.

Kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla volyymit ovat olleet vielä ihan reippaita, mutta jatkossa kaupankäynti hiljenee vuoden loppuun. Yhtään mitään ensi vuodesta rahoitusmarkkinoiden numeroista ei nyt ole luettavissa. Eikä kovin uskottavia merkkejä ole näkyvissä missään muuallakaan. Talouskasvu hidastunee jonkin verran myös Suomessa. Toistaiseksi siitäkään ei ihmeempiä faktoja näy verrattuna vaikkapa Ruotsiin, jossa kasvu on jo hidastunut pitkin syksyä.

TÄTÄ KIRJOITETTAESSA Indonesia Balilla YK:n ilmastokokouksessa puurrettiin vielä kompromissia päätöksistä, joiden pohjalta kansainvälinen yhteisö käynnistäisi neuvottelut Kioto-sopimuksen jälkeisen ajan ilmastopolitiikasta. EU:n vaatimia päästöjen leikkausprosentteja siihen kompromissiin ei tule, vaikka kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä koko rumbassa on nimenomaan kysymys. Maailman metsien katoamista sen sijaan Balilla jo päätettiin pysäyttää, puu kun sitoo tehokkaasti hiilidioksidia.

Eurooppa on jo omien päästöjensä leikkauksista päättänyt vuoteen 2020 saakka.

Valitettavasti se on asettanut sitovat tavoitteet myös keinoille. Suomessakin joudutaan menemään metsään entistä useammin niiden toteuttamiseksi. Nyt sieltä haetaan kuitenkin joulupuut. Hyvää Joulua.

Kirjoittaja on taloustoimittaja.

Tiistai

Tilastot: Kokonaistuotannon kuukausikuvaaja, työvoimatutkimus, marraskuu, euroalueen kauppatase, USA:n ABC-kuluttajaluottamusindeksi. Yhtiökokoukset: Panostaja, Takoma.

Keskiviikko

Tilinpäätökset: Viking Line. Tilastot: Kotitalouksien kulutus.

Torstai

Tilastot: Valtion tulot ja menot alueittain 2006, väestön ennakkotilasto.

Perjantai

Tilastot: Julkisyhteisöjen tulot ja menot, rakennusluvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kolumni: Mitä jos yhtäkkiä menetän hallinnan?

Kolumni: Saisinko nähdä paperit?

Paine kattilassa kasvaa

Kolumni: Kuningatar ajaa, kuten kuningatar haluaa

Kolumni: Asumistuki on omaan jalkaan ampumista, sillä hyöty valuu asuntosijoittajille

Uuden vuoden alku – lupausten huippusesonki

Kolumni: Green Deal voi tarkoittaa nykymuotoisen EU:n loppua

Kolumni: Mistä Keski-Suomi tunnetaan maailmalla?

Kolumni: Älä tee kirpparilla bisnestä, vaan laita hyvä kiertämään – ja muita vinkkejä Facebook-kirppistelyyn

Nimellä: Keskisuomalainen kuunteli lukijoiden palautetta – rauha palatkoon aamukahvipöytään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.