Jokaista jossain tarvitaan

Jyväskylää koettelee koko maan pahin nuorisotyöttömyys. Kaupungissa on yli kolmesataa alle 30-vuotiasta nuorta, jotka ovat olleet työttömänä yli viisisataa päivää.

Nuoren elämässä kuukausikin on pitkä aika. Kaksi vuotta työttömänä tuntuu loputtomalta kohtalolta, jonka suuntaa on mahdoton muuttaa.

Onneksi on ihmisiä, jotka eivät tyydy vain kauhistelemaan tylyjä tilastoja vaan ponnistelevat muuttaakseen edes muutaman nuoren työttömän maailman. Keski-Suomessa on iduillaan kaksi kampanjaa, joiden todella soisi onnistuvan.

Keski-Suomen Yrittäjien, Kauppakamarin, muutamien isojen yritysten ja Jyväskylän kaupungin yhdessä ideoima Nuorille töitä -kampanja sai kaivatun sysäyksen loppuvuodesta, kun Keski-Suomen ely-keskus palkkasi talkoita johtamaan 27-vuotiaan tradenomin Arto Lehtovirran. Hän ja neljä nuorta tiimiläistä lähtevät kiertämään yrityksiä ja julistamaan nuorten tukityöllistämisen ilosanomaa. (Ksml 9.12.2013)

Varsinkin pienyrittäjiltä kuulee usein kritiikkiä, kuinka työllistämishalut tukehtuvat turhaan byrokratiaan. Nuorille töitä -kampanjan lähettiläät opastavat kädestä pitäen, millaisia tukimuotoja nuorten työllistämiseen löytyy. Tiedolle luulisi olevan kysyntää, sillä keskisuomalaisista nuorista työttömistä noin 95 prosenttia on palkkatukikelpoisia.

Lehtovirta tiimeineen vierailee myös oppilaitoksissa kertomassa työllistymismahdollisuuksista. Piilotyöpaikat jäävätkin piiloon, jos nuorille tuttuja ovat vain muutamat suurimmat yritykset – ja nekin kenties vain irtisanomisuutisista.

Sosiaalisen median nimeen on Suomessa vannottu viime vuosina niin lujasti, että Mika Mäkeläisen ja Terho Puustisen viimekeväinen tempaus Taivas ja helvetti yllättää todella positiivisesti.

Taivas ja helvetti on nimittäin perinteinen kirja, joka pyrkii innostamaan nuoria yrittäjiksi tai ainakin yritteliäiksi. Siis joku vielä uskoo, että nuoria kannattaa puhutella painetulla sanalla!

Taivas ja helvetti kertoo parikymmentä erilaista yrittäjyystarinaa peliteollisuudesta perinteiseen puunjalostukseen ja kaupankäyntiin.

Yrittäjistä nuorin on Rekolan kukkatalon parikymppinen omistaja Teemu Nikkanen, lukihäiriöinen erityisluokkalainen, joka yllätti opettajat taistelemalla peruskoulun päättötodistuksen muokatussa opintosuunnitelmassa. Nyt hän pyörittää yritystä, jonka liikevaihto on satojatuhansia euroja. Vuonna 2012 hän oli kutsuvieraana presidentin itsenäisyysjuhlissa.

Nikkasen tavoin monella kirjan yrittäjistä on takanaan tikkuiset kouluvuodet, risainen nuoruus ja epäonneakin. Yhteistä kaikille on ollut palava halu toteuttaa joku unelma – ei vain rahan takia vaan päästäkseen tekemään jotain, mikä oikeasti sytyttää.

Taivas ja helvetti leviää tänä vuonna Suomessa kulovalkean tavoin, mikäli kirjoittajien toive toteutuu. Heidän tavoitteenaan on saada lahjoittajien avulla kirja jokaiselle opintonsa päättävälle nuorelle, siis noin 60 000:lle. Keski-Suomen ensimmäinen lahjoitustilaisuus on Muuramen lukiossa 9. tammikuuta.

Kirjan perimmäinen sanoma ei ole käännyttää kaikkia yrittäjiksi, vaan vahvistaa uskoa omiin kykyihin. Jokaista tarvitaan jossain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.