Joko Bolt soittaa kuin the Beatles?

Minulla on ongelma. Sen nimi on Usain Bolt. En ole koskaan tiennyt, miten urheilumieleni Jamaikan pikajunaan suhtautuisi.

Periaatteessa kai minun pitäisi yleisurheilun ystävänä arvostaa vilpittömästi maailman nopeinta miestä. Boltin ansiosta koko yleisurheilun arvostus on noussut ja se minua kyllä miellyttää.

Toisaalta taas en voi sietää sitä ylihypetystä, jonka Bolt on osaakseen saanut. Vaikka muutkin yleisurheilijat ovat hyötyneet Boltin suosiosta, ovat ne kaikki muut jääneet pahasti jamaikalaissalaman varjoon. Totta kai Boltin saavutukset ovat olleet ihmeellisiä, mutta niin oli myös esimerkiksi David Rudishan maailmanennätysjuoksu Lontoon olympialaisissa pari vuotta sitten.

Rudisha ei kuitenkaan ole tuikkiva tähti, eikä hänen esiintymistään Pekingin MM-kisojen avauspäivänä huomannut juuri kukaan. Samat sanat sopivat Genzebe Dibabaan, joka on tehnyt tämän vuoden toistaiseksi kovimman yleisurheilusuorituksen.

Boltia kyllä hehkutettiin jo etukäteen.

Lauantaina Bolt esiintyi siis ensimmäisen kerran tämän vuoden MM-kisoissa. Ihmisten reaktioista päätellen pahin Bolt-mania on jo ohi, sillä Linnunpesä karjui paljon kovempaa kuulantyöntäjä Lijiao Gongille kuin Boltille. Silti Bolt oli esimerkiksi kansainvälisen median silmissä avauspäivän ylivoimaisesti kiinnostavin hahmo.

Manian hiipuminen on vain hyvä asia. Neljä vuotta sitten Daegussa tilanne oli järjetön, kun paikallisväestö kulki kirkuen jamaikalaisen kintereillä, ja myös median puolella oli havaittavissa aivan tarpeettoman voimakasta fanitusta.

Voihan olla, että Bolt-ongelmani on vain kateutta. Ei minun perässäni naiset ole koskaan kirkuen kulkeneet, ja kaipa tuo nopea ukko on juoksemisellaan tienannutkin enemmän kuin minä.

Kateutta en toki tunnusta.

Pekingissä tunnen ensimmäistä kertaa moneen vuoteen hieman sympatiaa Boltia kohtaan. Hänellä on ollut pari hankalampaa kautta, joiden jälkeen nouseminen huippukuntoon on vaatinut töitä ehkä enemmän kuin mitä Bolt on joutunut koskaan aiemmin tekemään. Nyt hänen ja Justin Gatlinin kamppailu maailman nopeimman miehen tittelistä on aidosti jännittävä, eikä Bolt välttämättä ole edes suosikki. Tällä kertaa Boltin voitossa on jo kelpo tarina, ja tarinoistahan urheilu koostuu.

Sympatioissa voi olla kyse myös siitä, että lämpenen hypersupertähtiin hitaasti. Nuorempana vastustin pitkään jopa The Beatlesia pelkän kapinoinnin vuoksi, mutta nykyisin levyhyllyssä on melko reippaasti kyseisen orkesterin tuotteita. Ehkäpä Boltissa on jotain samaa kuin Beatlesissa.

No, nyt meni liioitteluksi. Ei miestä, joka jaksaa juosta vain noin 20 sekuntia, voi sentään verrata laulajapoikiin.

Mutta kai myös Bolt on lopulta ihan ok.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.