Joko Timo Soini väsyi?

Perussuomalaisten kannatus on ollut monta kuukautta jyrkässä laskussa. Kovimmillaan mielipidekannatus oli jo nostamassa perussuomalaisia maan suurimmaksi puolueeksi. Nyt perussuomalaiset ovat pudonneet neljänneksi ja tällä hetkellä se on jo pienin oppositiopuolue.

Miksi näin näyttää käyneen?

Puoluejohtaja Timo Soini on ollut väsyneen näköinen. Terävä sanankäyttö on muuttunut samoja asioita jankkaavaksi sanomiseksi. Tuoreus on kadonnut ja se syö perussuomalaisten viehätysvoimaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on kuin lippalakkipäinen teiniparvi, jossa ajatukset kärjistyvät mutta kukaan ei oikeasti päätä mitään. Puolueen kansanedustajat edustavatkin äärtä ja laitaa. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat Keski-Suomen kansanedustajat Kauko Tuupainen ja Teuvo Hakkarainen.

Tuupainen on perinteinen vasemmistohahmo mutta samalla terävä ja napakka asioidenhoitaja. Hakkarainen puolestaan on oikeistolaisen arvomaailman kapeakatseinen ääri-ihminen.

Tuupainen on työteliäs, kun taas Hakkarainen seilaa ongelmasta toiseen.

Soinin olemus on taas pyöristynyt. Hän on puolueensa luoja mutta myös sen suurin riski. Jos Soinin terveys pettää, perussuomalaiset hajoavat muutamassa kuukaudessa.

Perussuomalaisten vahva kannatus on laskussa mutta puolue ei toki ole katoamassa. Kannatuspohjan ydin lienee 8–10 prosenttia äänestäjistä. Ei olisikaan yllätys, jos kannatus laskee sille tasolle syksyn kunnallisvaaleissa tai pian sen jälkeen. Silti perussuomalaiset ovat poliittisesti merkittävä ryhmä, tosin ilman käytännön valtaa.

Puolueen kannatus on samaa tasoa tai hieman korkeampi kuin vihreiden. Vasemmistoliitto pysyy pienempänä puolueena.

Perussuomalaisten kannatuksen lasku on näkynyt jo muissa puolueissa. Sosiaalidemokraatit ovat saaneet takaisin kannatuspohjaansa ja keskustan pohja on nähty.

Jos Soini onnistuu vakiinnuttamaan perussuomalaiset kymmenen prosentin pinnassa olevaksi puolueeksi, sen kansanedustajat voivat jo seuraavalla kaudella olla ammattilaisia. Jyvät seuloutuvat akanoista.

Nyt Soinin johtaminen näyttää sen verran ponnettomalta, että perussuomalaisten tulevia vaalikausia ei kannata edes ennustella.

Jyväskylän keskustan liikennettä järjestellään uudestaan.

Kantakaupungin eteläreunaan suunnitellaan liikenneympyrää Ruusupuiston kohdalle. Samalla yläkaupungin katuja muuttuisi kaksisuuntaisiksi ja nopeusrajoituksia toivottavasti alennettaisiin.

Kävelykatu jatkuisi myös yläkaupungille. Mattilanniemestä tulisi nopea pyörätie kohti rautatieasemaa. Hyvä niin.

Suunnitellut muutokset ovat tervetulleita. Keskustaa on syytä kehittää ja liikennejärjestelyt ovat osa kokonaisuutta.

Samalla kantakaupungin eteläreunaan nousee täydennysrakentamista eli uusia kerrostaloja.

Jyväskylä on kasvava kaupunki. Siksi täydennysrakentaminen on järkevää. Hajanainen yhdyskuntarakenne on kallis yhteiskunnalle ja liikkumiskulujen kautta myös asukkaalle. Siksi kaupungit tiivistyvät tulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.